Her kan man se de to anleggene like ved siden av hverandre, hvor det nå er påvist ILA. Foto: Barentswatch.

ILA påvist på to Marine Harvest anlegg

Det er påvist ILA ved Marine Harvest lokalitetene Breivika og Breivika S i Nordland. Oppdrettsselskapet sier til Kyst.no at de har slaktet ut store deler av fisken. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet mottok 28. juni varsel om mistanke om ILA på lokalitetene Breivika og Breivika S  i Dønna kommune i Nordland fylke. 

Mistanken er bygget på laboratorieanalyser og obduksjonsfunn som ble gjort den 2.juli. Lokalitetene ligger i kort avstand av hverandre, og begge tilhører Marine Harvest. 

Lokalitetene deler fortøyning, og mistanken som nå har blitt påvist gjaldt dermed begge de nevnte anleggene, melder Mattilsynet. 

Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Marine Harvest sier de jobber med å slakte ut all fisken på lokalitetene. Foto: CF Wesenberg.

3 merder med fisk gjenstår

Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Marine Harvest sier til Kyst.no at de hadde Mattilsynet på inspeksjon mandag 2.juli, og fikk i går bekreftet ILA på fisken. 

- Etter at vi fattet mistanke om sykdommen i slutten av juni, har vi selvsagt, sammen med Mattilsynet, iverksatt tiltak for å hindre smittespredning fra anleggene. Det gjenstår nå fisk i 3 av 11 merder på anleggene, og de resterende 260 000 fiskene skal være ferdig slaktet innen 18.juli, opplyser Bolstad.

- Vi jobber fremdeles med å finne ut hvordan fisken har blitt smittet, og dette arbeidet forsetter sammen med Mattilsynet, legger han til. 

I fjor var det 13 oppdrettsanlegg i Norge som fikk påviste tilfeller av ILA, og i år er det så langt bekreftet at syv lokaliteter har virussykdommen.