Et nylig bilde tatt av Kyleakin-anlegget, med Skye-broen i bakgrunnen. Marine Harvests planlagte besøkssenter vil være noe av det første som møter besøkende når de kommer over broen. Foto: Marine Harvest

Marine Harvest skal bygge første besøkssenter for lakseoppdrett

Marine Harvest planlegger sitt første besøkssenter for lakseoppdrett i Skottland, rett ved siden av sitt eget fôr-anlegg. Senteret vil ligge på øyenSkye i Kileakin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konstruksjonsansvarlig Kevin O'Leary forventer at fôrfabrikken skal være åpen innen utgangen av året. Planen er å bygge besøkssenteret, samt en boligblokk som kan brukes av besøkende når anlegget er i sving.

- Vår plan er å bygge to ekstra bygninger. Det ene er en boligblokk for folk som besøker, fordi det kan være vanskelig å skaffe overnatting i Skye, og den andre er et besøkssenter bygget med utsikt over den nydelige utsikten til Raasay, opplyer O'Leary til Kyst.no sitt søsternettsted Fishfarmingexpert.com. 

Her vil det bli muligheter for publikum til å lære om næringen.

- Hvis noen kommer til Skye, er det en av de første stedene de kan stoppe på hovedveien, og vi vil gjerne gi besøkende muligheten til å lære om Marine Harvest og laksoppdrett, samtidig som man nyter en smak av vår skotske laks, sier han.

Han understreker at de enda er i planleggingsfasen.

- Etter at vi har fått fabrikken i gang med full kapasitet, kan vi begynne å konsentrere oss om disse bygningene. Vi er bare i begynnelsen av planleggingen, men vi vil gjerne bygge noe som virkelig imponerer besøkende til Skye, så vel som vårt lokalsamfun, forteller han. 

Marine Harvest har brukt opp mot 100 millioner dollar på Kyleakin-fôranlegget, som vil ha en årlig kapasitet på 170.000 tonn.

- Vi tar sikte på å komme opp til den kapasiteten innen utgangen av neste år, forteller O'Leary.

- Det vil først bli en oppstartsprosess, før vi vil bygge opp til full produksjon i resten av 2019.

Kyleakin-anlegget vil ansette 55 personer i et variert utvalg av faste stillinger og vil være en av de mest effektive og bærekraftige fiskefôranleggene globalt. Det er også designet for å være fleksibelt, og skal produsere økologisk mat til Marine Harvests irske oppdrettsanlegg, samt ikke-økologisk mat til Skottland, Norge og Færøyene, samt en rekke ferskvannspellets. Den har også kapasitet til å produsere fôr til andre oppdrettere.

Omfattende utvalg

- Det er en veldesignet fabrikk, vi kan produsere pellets fra 1mm og opp til 11mm, så vi har et omfattende utvalg som passer til alle markeder.

Det har ikke alltid vært lett.

- Når det gjelder fremgang, har vi hatt alle komplikasjonene ved å bringe en ny konstruksjon sammen, samt å håndtere internasjonale aspekter ved å kjøpe maskiner og få det levert over til oss. Det har vært en opplevelse - ekstremt frustrererende en dag, så oppgiret neste når du får vite at utstyret er på sjøen og på vei, og du tilpasser planene slik at det skal passe. 

Som når du setter et puslespill sammen, stoler du på at et aspekt er klart slik at det neste kan installeres. Vi har nå bygget dette i 18 måneder, utenom alt forberedelsesarbeidet for selve konstruksjonen, er vi ikke for langt unna planmessig. Vi har begynt å trekke sammen våre oppdragsplaner med ambisjonen om å begynne å produsere sent i 2018, sier han til Fishfarmingexpert.com.