Thor Olav Sperre viser frem deres nyeste notvasker som de kan montere symaskin på. Foto: Gustav-Erik Blaalid

Bøter nøter med symaskin

Sperre AS har designet en spesiell type symaskin, som kan bøte hull i not under vann. – Denne kan i monteres på de fleste ROV-maskiner og er «one of a kind», sier daglig leder Thor Olav Sperre til kyst.no.

Selskapet har siden 2006 levert ROV-systemer til oppdrettsnæringen.ROV-leverandøren lokalisert i Notodden, og beskriver seg selv som en typisk nisjebedrift.

Thor Olav Sperre viser frem den unike maskinen som kan monteres på ROV-en for å bøte nøter. Foto: Gustav- Erik Blaalid.

Thor Olav Sperre viser frem den unike maskinen som kan monteres på ROV-en for å bøte nøter. Foto: Gustav- Erik Blaalid.

Dersom ulykken skulle skje og en får rift i noten, har Sperre utviklet en symaskin med navnet «Fish Net Sewing Machine», som kan bøte hull i not og monteres direkte på ROV-notvaskeren.

– Reparerer umiddelbart

– Når man ikke bruker ROV-en til notvask, kan det verktøyet enkelt demonteres og sette på andre verktøy som har andre funksjonaliteter. For eksempel overvåkning og reparering av nøter, sier daglig leder Thor Olav Sperre til kyst.no.

Symaskinen ble utviklet i 2014, men har siden den gang blir oppdatert og videreutviklet.

– Tilbakemeldingene vi har fått er positive og de som bruker utstyret sier at hvis alternativet er å leie inn dykkere til å reparere små hull i nota 5-6 ganger, så er investering i symaskin betalt allerede. Tid er jo penger, og med ROV-symaskinen kan hull som oppdages repareres umiddelbart uten å vente på dykkere og ikke minst  hindre rømming av fisk, forklarer Sperre.

– Eneste i verden

Fra kontrollrommet kan operatørene sitte tørt og trygt å styre ROV-enheten, utstyrt med påmontert symaskin. Det hele overvåkes via skjermer.

– Operatørene kan også hekte seg på en fjernstyringsenhet og stå på merdkanten og ha visuell kontakt med enheten, forklarer han.

Symaskinen er den eneste i verden, ifølge Sperre, og sier den er «one of a kind».

– Maskinen vår er den eneste som vi kjenner til av denne type utstyr for ROV.

Hvordan det hele fungerer forklares slik: Maskinen trekker sammen hullet i nota og «syr» den sammen med rustfrie stålringer. Hullet snurpes sammen og tettes ved å klemme på rustfrie stålringer. 

Se mer tekst under videoen som viser hvordan noten repareres med symaskinen. 

 

Symaskinen gjøre prosessen mye raskere enn dykkerne ifølge Sperre. Prislappen for maskinen er kr 179.500, komplett med kontrollsystem klar til bruk.

– Er det slik at du kan sette den på hvilken som helst ROV?

–  Ja i prinsippet. Den må ha 230 V og RS232 interface og kunne svømme symaskin på plass. Dvs. at det bør være en ROV på ca. 100 kg for å håndtere denne modellen, forklarer Sperre.

Selskapet har siden 2006 levert ROV-systemer til oppdrettsnæringen. Produsenten har også nylig lansert sin nyeste maskin «Flying Net Cleaner 8 (FNC8)» som er en kraftig, fjernstyrt notvasker som er enkel å operere.

Les mer om notvaskeren her.

Publisert: 23.09.2016, 08.56


Siste saker