Kolbjørn Giskeødegård

– Cermaq kan få problemer i Chile

Kolbjørn Giskeødegård forventer et barbert Cermaq-resultat for tredje kvartal. Selskapets Chile-eksponering skaper også usikkerhet.

Men meglerhuset er like fullt positive til aksjen. Giskeødegård har et kursmål på 95 kroner på aksjen og en anbefaling på kjøp.

– Q3 EBIT forventes å ende på 90 millioner kroner, som er 75 prosent lavere år til år. Dette tallet inkluderer 56 millioner kroner i en engangs nedskrivning knyttet til PD og IHN. I tillegg har inntjeningene i Chile og Canada har blitt rammet av lave priser i USA, skriver Giskeødegård i rapporten sin.

Det er spesielt selskapets eksponering i Chile som skaper både usikkerhet og inntektsvikt i det korte bildet.

Les mer: Cermaq tar tap på over 50 millioner kroner

Les også: Varslet børsfall skremmer ikke lakseanalytikerne

Artikkelen fortsetter under bildet..

Tarald Sivertsen Kolbjørn Giskeødegård Cermaq Steigen CMD

Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård (i midten) her i prat med Mainstream-topp Tarald Sivertsen. Mainstreams chilenske divisjon forventer vanskelige kår også i dette kvartalet med priser nede på et ti-års bunnivå.

Priser på bunnivå

De røde lampene har lyst i lengre tid for lakselandet, og utfordringene i Chile forventes å vedvare.

I andre kvartal var ebit knyttet til oppdrett i Chile på svake – 6 kr/kg, drevet frem av høy produksjonskost og svært lave priser.

– Prisene i USA og Japan har falt til en ti-års bunnivå. På samme tid har kostnadene i Chile vokst seg til et nivå langt høyere enn de var for ti år siden. Cermaq måtte ta betydelige tap i Chile i andre kvartal, og vi forventer at dette vil fortsette også i de kommende kvartalene, skriver analytikeren.

Vedvarende negative resultater i den chilenske oppdrettsnæringen medfører også at risikoen knyttet til Ewos fordringer også blir høyere. Fôrdivisjonen Ewos var det eneste lyspunktet i de bekmørke tallene fra andre kvartal med marginer på 5,3 prosent.

Utfordrende i Chile

Giskeødegård ser klare utfordringer i det korte bildet.

Etter at Cermaq kjøpte Cultivoes Marinoes Chiloé for 640 millioner kroner er konsernet i dag langt mer eksponert mot svak biologi i Chile, enn hva selskapet har vært tidligere.

Les også: Cermaqs oppkjøp er bra for den chilenske næringen

Meglerhuset opprettholder like fullt kjøpsanbefalingen som aksjen fikk i slutten av oktober i fjor. Kursmålet er på 95 kroner – hvilket innebærer en oppside på over 20 prosent fra dagens nivåer.

Selskapet legger frem tallene tirsdag 23. oktober. Aksjen er tilbake 0,67 prosent onsdag morgen.

Publisert: 17.10.2012 , 09.44


Siste saker

X