Dr. grad på laksefôr

Mette Sørensen dispiterer fredag for dr. scient.graden ved Norges Landbrukshøgskole om temaet ekstruderingstemperaturer i fôr til laksefisk

Avhandlingen bygd rundt fire artikler med hovedvekt på effekter av hvordan ekstruderings-temperaturer i området 100-150oC påvirker ernæringsmessig og fysisk kvalitet av fiskefôr. Ekstrudering er en prosesseringsmetode som benyttes i stor utstrekning ved produksjon av fôr til laksefisk. Prosessen innebærer at en fôrblanding bestående av i hovedsak tørre ingredienser blir kokt under forhøyet fuktighet, temperatur og trykk. Høy varme i kombinasjon med lav fuktighet kan imidlertid påvirke fôret i negativ retning og medføre dårlig fôrutnyttelse hos fisk. Hovedkonklusjonen fra arbeidet er at ekstruderingstemperatur i området 100 ? 150oC påvirket fordøyelighet og fôrutnyttelse i svært liten grad. Teknisk kvalitet av fôret ble påvirket av prosesseringstemperatur og den beste kvaliteten var ved den laveste ekstruderingstemperaturen. Det oppgitte emnet for prøveforelesningen er: ?Optimalisation of marine and animal feed resources by changes in processing?. Komiteen består av dr. Mian N. Riaz (Texas A& M University), dr. Freddy Johnsen (Fishfeeds) og dr. Birger Svihus (Institutt for husdyrfag, NLH). Størstedelen av arbeidet har vært utført ved AKVAFORSK med professorene Trond Storebakken og Erland Austreng som veiledere. Sørensen har også hatt et halvt års studieopphold ved Kansas State Univerity, Department of Grain Science and Industry. Forsvaret finner sted i Urbygningen ved Norges landbrukshøgskole den 11. april. Mette Sørensen er 32 år og har sin opprinnelse fra Hamarøy, men er nå bosatt i Moss. Hun jobber nå i AKVAFORSK og i Aquaculture Protein Centre.

Publisert: 09.04.2003 , 09.15


Siste saker

X