Knytter ikke salmonellautbruddet til norsk laks

Direktør for markedsinformasjon i Norges Sjømatråd, Egil Ove Sundheim, sier til Aftenposten.no at de ikke har informasjon som knytter samonellautbruddet i USA og Nederland til norsk laks.

Det nederlandske Mat- og forbrukertrygghetstilsynet NVWA advarer folk mot å spise lakseprodukter fra Foppen etter å ha funnet salmonella i en rekke produkter. Flere hundre skal ha blitt salmonellasmittet i Nederland og USA.

– Vi er kjent med at det er salmonellautbrudd i USA og Nederland, der man har valgt å trekke tilbake endel lakseprodukter. Det kan komme både fra villaks og oppdrettslaks. Vi vet ikke noe mer om hvem som har levert laksen som er involvert, eller hvilket land det kommer fra, sier Egil Ove Sundheim i Sjømatrådet til Aftenposten.

Peker mot Hellas

Foppen selv mistenker at smitten kommer fra Hellas. To av Foppens fabrikker med 150 ansatte ligger i Harderwijk i Nederland. En tredje fabrikk med 150 ansatte ligger i Hellas.

– Undersøkelser er igangsatt og har så langt vist at problemet stammer fra fabrikken i Hellas, sier en representant for Foppen til AP ifølge Aftenposten.

Laksen som inngår i Foppens produksjon, kommer fra Skotland, Argentina, Alaska og Norge.

Levende laks ikke bærer

Sundheim understreker overfor avisen at levende laks i utgangspunktet ikke er bærer av salmonella.

– Salmonella vil ikke overleve i den temperaturen som laks vokser opp og lever i. Så i den grad salmonella er knyttet til lakseprodukter, må bakterien komme fra produksjonen, ikke fra oppdretten, sier han.

Publisert: 04.10.2012 , 14.42


Siste saker

X