Norsk fisk til jul verden over

Norsk fisk og sjømat er med på å prege julehøytiden i mange forskjellige land. I Brasil har klippfisken den samme posisjonen som ribbe og pinnekjøtt har her til lands, forteller fiskeriutsending for Eksportutvalget for fisk, Per Christian Enge i en melding fra EFF.

Mer enn 80 prosent av over- og middelklassen i Rio de Janeiro oppgir at de spiser klippfisk iløpet av jule- og nyttårsfeiringen. Siden Norge har 90 prosent markedsandel på klippfisk i Brasil, betyr det at fisk fra norske farvann er å finne på svært mange brasilianske julebord, sier Per Christian Enge. Også i Portugal er klippfisken populær, forteller Øyvind Arne Jensen, prosjektleder for Eksportutvalget i Portugal. Klippfisken skal være norsk, den skal skive seg «fint» som det heter, kokes og serveres med grønnsaker, potet og olivenolje. Helst bruker portugiserne såkalte «tykkfiskstykker», det vil si stykker fra klippfisk som veier mer enn 3 kilo etter at den er saltet og tørket. I Hong Kong er det ikke ordentlig jul uten Norsk Laks, mener Lisa Lee, som jobber for Eksportutvalget for fisk. Laksen serveres både røykt og fersk til julemiddagen, og i mange hjem spiser de også Norsk Laks under nyttårsfeiringen. I Russland skal alle ha røykt eller lettsaltet laks til jul. Laksen er en viktig del av det russiske julebordet, forteller prosjektansvarlig for Russland i EFF, Julia Seljeseth. De som produserer den norske laksen i Russland, jobber døgnet rundt fra november til jul for å tilfredsstille etterspørselen. Også spanjolene er glad i Norsk Laks, og der skal den være røykt. Røykt laks regnes for å være en delikatesse, og 40 prosent av årets salg skjer i forbindelsemed julehøytiden, sier fiskeriutsending for EFF, Arne Sørvig.

Publisert: 24.12.2003 , 07.00


Siste saker

X