Norsk Ørret til kokke-VM

Norsk ørret har en av hovedrollene når den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or starter i Lyon i Frankrike denne uken. I alt 24 finalekokker skal konkurrere om å lage den beste retten av ørret fra Norge.

Bocuse d’Or regnes for å være den mest prestisjetunge konkurransen for kokker internasjonalt og det nærmeste kokker kommer et kokke VM. Matkjennere og gastronomer over hele verden har i januar øynene rettet mot Lyon. I år går konkurransen av stabelen 28 og 29. januar, med 24 kokker fra like mange land i finalen. – Norsk fiskerinæring har med dette fått en unik mulighet til å presentere norsk ørret for et kresent fagmiljø av kokker. Til nå har Norge levert ørret hovedsakelig til Japan hvor den er høyt verdsatt rå i retter som sushi og sashimi. Dette er i seg selv seg selv et kvalitetsstempel for norsk oppdrettet ørret fordi de kun bruker de beste råvarer til disse rettene, sier administrerende direktør i Eksportutvalget for fisk Svein Berg. Det er tredje gang norsk sjømat står på Bocuse d’Or menyen. I 1997 var det norsk skrei som ble tilberedt og servert, noe som var med å etablere norsk skrei, eller på fransk «Le Skrei», som et unikt kvalitetsprodukt i flere europeiske markeder. I 1999 var norsk sei og kamskjell utvalgt som hovedråvare samme år som Terje Ness fra Norge vant konkurransen. I forkant av Bocuse d’Or har Eksportutvalget for fisk invitert flere av kandidatene til Norge på treningsleir for å lære om norsk ørret og øve på tilberedning av fisken. – Bocuse d’Or er en anledning til å markere norsk ørret og norsk kokkekunst internasjonalt. Konkurransen kan bidra som en døråpner for norsk ørret inn til flere markeder. Sjømat er en av Norges viktigste eksportvarer og en god markering av ørret før og under konkurransen vil gi ringvirkninger langt utover Frankrikes grenser, forteller Berg. Norsk ørret står også på menyen for den offisielle galla middagen i Lyon med 1 000 gjester i forbindelse med avslutningen av årets Bocuse d’Or i Lyon. I tillegg arrangerer Eksportutvalget for fisk en kampanje for norsk ørret på restauranter i Lyon samtidig med konkurransen. Årets norske deltaker heter Charles Tjessem. Han er opprinnelig fra Sandefjord og er kaptein på det norske kokkelandslaget. Norge har tradisjonelt gjort det svært godt i konkurransen med gull (Terje Ness i 1999), gull (Bent Stiansen i 1993), sølv (Lars Erik Underthun i 1991) og bronse (Odd Ivar Solvold i 1997). Bocuse d’Or – som best oversettes til «Bocuse-gullet» er oppkalt etter den verdenskjente franske kjøkkensjefen Paul Bocuse. Han ønsket å lage en konkurranse for fremadstormende unge kokker og startet konkurransen i 1987. I konkurransen i Lyon skal de 24 utvalgte kokkene i løpet av fem timer tilberede en fiskerett og en rett av kjøtt. De tre beste kokkene totalt sett premieres. I tillegg blir det utdelt premie for beste fiskerett. Fiskeriminister Svein Ludvigsen, som skal følge konkurransen og den norske sjømat-markeringen i Lyon, vil stå for overrekkelsen av denne prisen, skriver Eksportutvalget for fisk i en pressemelding.

Publisert: 27.01.2003 , 08.30


Siste saker

X