Populær julelaks i Taiwan og Hong Kong

Norske tradisjonsrike juleretter med laks ble behørig presentert, da Eksportutvalget for fisk inviterte til pressekonferanser i Taipei og Hong Kong denne uken.

Med fiskeriutsending Arne Hjeltnes og kjøkkensjef Stig Drageide i spissen fikk et tallrikt pressekorps og mange importører smake på forskjellige varianter av julelaksen Stig Drageide, kjøkkensjef på restaurant Juniper, Grand Hyatt Tokyo med fartstid fra Oro i Oslo, hadde laget ti forskjellige retter, mange forankret i god norsk tradisjon. Det var gravet, dampet, syltet og røykt laks – presentert med asiatisk vri av en entusiastisk kjøkkensjef. I Taipei var 37 representanter fra pressen tilstede sammen med TV-kokker, restauranteiere og importører. Samtlige retter gikk ned på høykant, enten det var tradisjonell norsk fiskesuppe eller potetlefse med røykt laks, rømme og rødløk. I Hong Kong var alle de 6 store kinesiskspråklige dagsavisene møtt fram, og interessen for den norske julelaksen var meget stor, forteller fiskeriutsending i Hong Kong, Arne Hjeltnes. Også importører og folk fra de store supermarkedskjedene var tilstede der. Alle lakserettene ble presentert med tilhørende oppskrifter og fremgangsmåte, slik at kinesere på begge sider av Taiwan-stredet skal kunne lage seg norsk laks til jul. Eksporten av laks har økt veldig den siste tiden, men prisene har vært lave. I Taiwan er eksporten høyere enn på samme tid i fjor, mens Hong Kong ligger litt etter. -Dette er hyggelige tall for oss, særlig fordi det har vært 4 måneder med SARS her, sier Arne Hjeltnes. Taiwan importerte 3.000 tonn norsk laks i fjor. Til sammenligning importerte Japan 17.000 tonn, Hong Kong 7.000 tonn og Kina 5.000 tonn.

Publisert: 15.12.2003 , 07.00


Siste saker

X