ANNONSØRINNHOLD

Daglige digitale lusetellinger reduserer behovet for lusebehandlinger

Med daglige automatiske lusetellinger og nøyaktige prognoser kan Aquabyte-systemet redusere antall behandlinger i løpet av produksjonsperioden.

- Det er stor forskjell på manuelle lusetellinger én gang i uken og daglige oppdateringer fra Aquabyte-systemet. Dette gjelder spesielt nå i vårperioden, hvor tillatt lusegrense settes ned til 0,2 for å beskytte villaksen. Da er det ikke godt nok å måtte basere avgjørelser om dyre lusebehandlinger på tall som er seks-syv dager gamle, sier Gunnar Berg, product & quality manager og «luseekspert» i Aquabyte.

Gunnar Berg i Aquabyte mener at automatisk lusetelling kan gi færre lusebehandlinger i løpet av en produksjonsperiode.

Aquabyte-systemet bruker kamera i merden og en kombinasjon av kunstig intelligens og maskinlæring til å telle lus automatisk. Automatisk lusetelling sparer oppdrettere for arbeid, og gir i tillegg daglige lusetall som er mer nøyaktige sammenlignet med ukentlig manuell telling. 

To ukers luseprognose for både 0,2 og 0,5 grenser

I tillegg til daglige lusetall har Aquabyte-systemet også luseprognoser. Kort forklart gir systemet brukerne informasjon om det er sannsynlig eller ikke at lusetallene vil overstige Mattilsynets tillatte grense. Prognosene er for én og to uker frem i tid, og brukere av systemet kan selv bestemme om prognosene skal baseres på 0,2 eller 0,5 grensen.

- Med daglige automatiske lusetellinger og pålitelige prognoser får oppdretterne innsikten de trenger for å ta gode avgjørelser om og når det skal gjennomføres lusebehandlinger. Tilbakemeldingene fra våre kunder er at de trenger færre avlusinger i løpet av produksjonsperioden etter å ha tatt i bruk Aquabyte, sier Gunnar.

Aquabyte

  • Aquabyte ble grunnlagt i 2017 og er ledende leverandør innen kamerabasert overvåking av fisk i merd. 
  • Med hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens, gjennomfører Aquabyte-systemet automatisk telling av lus, gir kontinuerlig oppdatering på biomasse og overvåker fiskevelferd basert på Laksvel-standarden.
  • Aquabyte har hovedkontor på Damsgård i Bergen

Store utgifter knyttet til lusebehandling

I tillegg til høye kostnader for selve lusebehandlingen kommer også andre økonomiske faktorer som må tas med når regnestykket skal gjøres opp: Før lusebehandlingen må fisken sultes. I etterkant går det tid før fisken får appetitten tilbake og spiser normalt igjen. Lusebehandling gir også skader på fisken og fører til høyere dødelighet.

Gjennom Aquabyte Brukerportal får oppdretterne detaljert informasjon om lusetall, vekt og fiskevelferd.

- En del fisk dør som en direkte eller indirekte konsekvens av avlusingen. I tillegg er det tapt tilvekst. Det ser vi klart på vektdataene som Aquabyte-systemet leverer. Fisk som går gjennom en lusebehandling vokser mindre og senere. Det kan være snakk om opptil 100 gram per fisk på en behandling. Med over 100.000 fisk i hver merd og flere behandlinger i løpet av produksjonsperioden, betyr det mye tapt tilvekst, sier Gunnar, og fortsetter:

- Regner vi med alle kostnadene knyttet til avlusing, kan én behandling mindre dekke inn investeringen i vårt system. Og da har vi ikke tatt med de andre gevinstene Aquabyte gir i form av økt forutsigbarhet og bedre fiskevelferd.

Luseutfordringene står i kø

Aquabyte-kameraet som står i merden tar over en million bilder av fisken i døgnet, og ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens telles lus daglig med svært høy nøyaktighet.

Gunnar er utdannet havbruksbiolog. I tillegg har han jobbet med manuell lusetelling i flere år før han kom til Aquabyte. Dette har gitt Gunnar bred erfaring og inngående kunnskap om luseutfordringene som oppdrettere står overfor.

- Utfordringene står i kø når vi går mot varmere tider, økt vanntemperatur og myndighetenes sesongbaserte grense på 0,2. I denne perioden kan lusetallene eksplodere på kort varsel. 

Med vårt system får oppdretterne kontinuerlig informasjon om hva som skjer i merden nå, og prognoser på hva som sannsynligvis kommer til å skje fremover. Da kan de ta riktige avgjørelser om lusebehandlinger basert på kunnskap og innsikt, og ikke antakelser, avslutter Gunnar.

Les mer om Aquabytes luseprognose