Norsk laks feirer 30 år i Japan
- Norsk laks kom til Japan for 30 år siden. Da var det knapt en nordmann som hadde smakt sushi. I dag er det laks på over halvparten av sushien som serveres verden rundt. Dette viser sjømatnæringens evne til innovasjon og nytenkning, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I går ble 30 år med sjømatsamarbeid markert med VM i sushi: Global Sushi Challenge. Kokker fra 14 land er samlet til historiens første store sushikokk-konkurranse. Finalen fant sted i Tokyo, melder Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.
- Dette er et lykkelig ekteskap mellom en norsk råvare og japansk kokkekunst. Sushi bringer det beste ut av norsk laks, samtidig som laksen har gjort det mulig å tilby sushi i land med lite tilgang på egen fersk fisk, sier Aspaker.
Konkurransen arrangeres av Sjømatrådet og World Sushi Skills Institute, verdens fremste kompetansemiljø på sushi.
30 år med sjømatsamarbeid mellom Norge og Japan
Samarbeidet mellom Norge og Japan begynte i 1985. Da reiste en norsk delegasjon bestående av daværende fiskeriminister Thor Listau og representanter fra forvaltning, myndigheter, forskning og næring til Japan. De reiste for å se hvordan det japanske markedet kunne utvikle seg til å bli et godt sjømatmarked for Norge.
Denne turen ble starten på Prosjekt Japan, som ble etablert i 1985. Målet var å doble eksporten fra Norge til Japan i løpet av en fireårsperiode. Resultatet ble en vekst på 260 prosent.