I søksmålet kreves det opptil 5,1 milliarder fra britiske forbrukere som mener de har betalt for mye på grunn av angivelige brudd på konkurranselovgivningen av de saksøkte: Mowi, SalMar, Lerøy, Scottish Sea Farms (eid av SalMar og Lerøy) og Grieg.

Oppdretts­selskaper saksøkt for opptil 5 milliarder

Britiske forbrukere med gigantsøksmål etter angivelig prisfiksing mellom oppdrettsselskaper. 

Publisert Sist oppdatert

I disse dager tas det rettslige skritt i Storbritannia mot flere oppdrettsselskaper som er anklaget for å ha kostet forbrukere hundrevis av millioner pund ved angivelig å ha fikset laksepriser, rapporterer Business Wire.

Anklagene følger et tidligere gruppesøksmål med lignende anklager i USA og Canada som ble avgjort utenfor retten, uten innrømmelse av skyld.

I søksmålet kreves det opptil £382 millioner (5,1 milliarder NOK) for britiske forbrukere som mener de har betalt for mye for oppdrettslaks, som følge av angivelige brudd på konkurranselovgivningen av de saksøkte: Mowi, SalMar, Lerøy, Scottish Sea Farms (eid av SalMar og Lerøy) og Grieg.

De saksøkte selskapene er anklaget for å ha manipulert referansepriser for atlantisk laks mellom oktober 2015 og mai 2019 ved å bruke tilknyttede enheter til å kjøpe laks til oppblåste priser, samt å ulovlig utveksle kommersielt sensitiv informasjon om pris og salgsvolum.

Forbrukerforkjemper

Søksmålet i den britiske konkurranseankenemnda er innlevert på vegne av britiske forbrukere av Waterside Class Limited, et selskap opprettet for å fremme kravet. Dets eneste direktør og representant er Anne Heal, en tidligere direktør for reguleringssaker i BT (British Telecom), som er rapportert å være en lidenskapelig forkjemper for forbrukere.

Watersides søksmål hevder at den påståtte kartellatferden førte til at prisene på oppdrettet atlantisk laks ble opptil 20 % høyere enn de ellers ville vært i løpet av den påståtte perioden. Det juridiske kravet søker «rettferdig kompensasjon» på vegne av opptil 44 millioner britiske forbrukere.

Heal sier i en uttalelse at de i søksmålet hevder at noen av de største selskapene som produserer atlantisk laks, har konspirert for å tømme lommebøkene til hardt arbeidende forbrukere. 

– Dette søksmålet har som mål å søke rettferdig kompensasjon for de millioner av britiske forbrukere som vi mener i flere år betale for mye for en av Storbritannias mest populære og næringsrike matvarer.

Anne Heal er den eneste direktøren i Waterside Class Limited, som saksøker lakseprodusenter.

– Ved å bringe dette gruppesøksmålet ønsker jeg å gi en stemme til berørte forbrukere over hele Storbritannia, og se dem få riktig kompensasjon for sine tap. Jeg ønsker også å rette oppmerksomhet mot markedspraksiser som skader forbrukere og holde de saksøkte selskapene ansvarlige for deres påståtte urett.

Forsvarerettigheter

Grieg Seafoods administrerende direktør Andreas Kvame sier i en kommentar at de ennå ikke har mottatt søksmålet.

– Når vi mottar det, vil vi undersøke den påståtte overtredelsen. Imidlertid, som vi har kommunisert tidligere, benekter Grieg Seafood enhver brudd på antitrustlovgivningen eller konkurransehemmende atferd og vil utøve alle våre forsvarsrettigheter.

En talsperson for Mowi sa: 

– Mowi har ikke vært involvert i noen konkurransehemmende atferd og mener at påstandene er grunnløse. Vi har ingen ytterligere kommentarer på dette tidspunktet.

Denne saken er hentet fra vår søsternettside FishFarmingExpert.