Paul Aandahl, analytiker i sjømatrådet foran kystens hus i Tromsø. Foto: Therese Soltveit.

Mindre lønnsomhet for laks på tross av høy pris

- Vi produserer rett og slett ikke nok laks, sier Paul T. Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd. Selv om lakseprisene skyter i været, har lønnsomheten for oppdretterne gått ned.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Paul T. Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd forteller til kyst.no at det er flere årsaker til at prisen er på et så høyt nivå.

- På tilbudssiden er produksjonene begrenset av lakselus, i tillegg har oppblomstring av alger i Chile ført til en nedgang i produksjon også der. Samtidig ser vi at laks passer inn i globale drivere, det er sunt, godt og lettvint. Vi klarer rett og slett ikke å produsere nok, sier Aandahl.

Oljeprisen kan også ha effekt på lakseprisen ved å påvirke den norske valutaen i forhold til eksportmarkedet. Vanligvis vil en nedgang i oljeprisen føre til en svakere valuta slik at laksen blir billigere for eksportmarkedet, og flere ønsker å kjøpe slik at prisen går opp.

- En trend vi har sett er at når prisen på laks stiger ser det ut til å at hjemmekonsumet går ned, og flere spiser ute, forklarer analytikeren.

Går fra laks til ørret

Laks er populært i Norge, og nordmenn spiser mest laks per innbygger på rundt 10 kilo i året. Men Sjømatrådet ser en økende tendens til at folk kjøper mer ørret.

Illustrasjonsbilde av ørret. Foto: Rob Fletcher.

- I Norge ser det ut til at konsumere går fra laks og kjøper heller ørret som ser ut til å bli mer populært. Lakseprisen varierer litt i løpet av sesongen, og vanligvis er prisen lavest tidlig om høsten, men på grunn av redusert produksjon har prisen holdt seg høy, sier analytikeren.

- Hvordan ser det ut til at lakseprisen beveger seg nå?

- Vi forventer at tilbudssiden er stram og prisen derfor holder seg høy, med til en liten topp nær jul, avslutter Aandahl.

Bør bygge buffer

Ifølge Fiskeridirektoratet er dyrere fôr og kampen mot lakselus grunner til at lakseoppdrettere tjener mindre enn før. Selve salgsprisen på laks øker, men produksjonskostnadene blir også større. Det skriver Firda på sine nettsider.

- Tradisjonelt sett går laksepris og produksjon i sykluser. Nå har vi hatt en usedvanlig lang periode med høye priser. Tidligere har vi hatt flere perioder med overproduksjon og lave priser, som i 2003, da lakseprisen var på 17 kroner. For de mindre bedriftene handler det om å bygge seg opp en buffer i gode tider, slik at de er robuste nok til å tåle nedturene, sier Jon Arne Grøttum, direktør for havbruk i Sjømat Norge til Firda.