Vil planlegge lakseproduksjonen med «merdmobil»
Per Erik Hansen i MT-AQUA vil bruke «big-data» ved hjelp av en mobilenhet for havbruksnæringen. - På merdkanten registreres viktige data med penn og papir. Ved elektronisk on-site datafangst, sørger vi for at hele bedriften har kvalitativ sanntidsinformasjon på mobilen, nettbrettet eller PC, forklarer Hansen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Daglig leder Per Erik Hansen i MT-AQUA er en av de utvalgte bedriftene til NCE Seafoods akselerator «ACCEL». Løsningen deres skal ifølge Hansen tilby næringen et system for å planlegge drift, samle, lagre og presentere data.
- Presentasjon av sanntidsdata og historikk fra merdkanten vil gjøre beslutningsprosessen raskere og mer treffsikker, og man kan komme sykdommer og lus i forkjøpet, forklarer han.
Han mener drift av lokaliteter og servicebåter henger tett sammen med datafangst, og sier de har utviklet et planleggingsverktøy som vi tror de på merdkanten og kontoret vil like.
- På merdkanten registreres viktige data med penn og papir. Ved elektronisk on-site datafangst, sørger vi for at hele bedriften har kvalitativ sanntidsinformasjon på mobilen, nettbrettet eller PC.
Utviklet egen mobil-løsning
Hansen forteller at de sammen med en produsent har utviklet en robust mobil enhet, som tåler miljøet på merdkanten, og som nå testes. Produsenten stiller med "hardware" og selskapet med "software".
- Denne har en UHF for kommunikasjon internt på lokaliteter. Men vi tilbyr også en VoIP-løsning som sørger for kommunikasjon fra merdkant til kontor uten begrensninger så lenge man har nett-dekning.
De har også utviklet en offline-funksjon, slik at områder uten nett-dekning kan registrere data på stedet. Data lagres da lokalt på enheten og så snart det er nett-dekning dumpes data til «skyen».
- Dette har positiv effektiv på fiskehelse, miljø, drift og økonomi. Big data er i vinden for tiden. Big data trenger kvalitative data fra merdkanten, det får du med vår løsning.
Lansering i mars
Selskapets kortsiktig mål er å lansere løsningen de i løpet av mars.
- Da skal vi kunne levere et produkt som gir kunden en effektivitet, kontroll og beslutningsgrunnlag de ikke hadde før.
- Vi har utallige veier å gå derfra, det er så mye vi kan gjøre ut i fra den plattformen vi har laget. Det viktigste er at vi lytter til røkteren på merdkanten og ledelsen på kontoret for å høre hva de trenger.
I dag er det to ansatte som jobber heltid med utviklingen, og noen arbeider deltid etter behov.
- Tommy Tveit Haugland er den som gjør det mulig for oss å holde utviklingen av programvaren oppe i høy fart og med god kvalitet. Hans kunnskap og allsidighet gir oss mange muligheter. Men vi kommer i nærmeste fremtid til å hente inn mer kompetanse.
Klar med sentrale funksjoner
Han forteller at de til nå har testet hardware og applikasjon hos testkunder og til nå har de ferdigutviklet lusetelling, gjellescore, miljøregistrering, mottak og levering, registrering av dødelighet, og utførelse av planlagte gjøremål.
- Vi er ikke langt unna, vi lanserer nye funksjoner i systemet fortløpende, understreker Hansen.
Selv har Hansen erfaring fra merdkanten, og han er klar på at det finnes mye potensiale til å øke effektivitet på datafangst og drift.
- Jeg mener fortrinnet skapes på merdkanten. Ved åpne opp for sanntidsinformasjon fra merdkant til kontor skaper vi effektivitet på mange plan.
- Selskapet skal også presentere løsningen på NASF-konferansen i mars i Bergen.
- Hansen er 33 år gammel og har arbeidet på merdkanten siden han var 15. Han har en bachelor i økonomi har jobbet fast som røkter og teknisk ansvarlig.