Christel Andreassen, R&D Manager hos ACD Pharma.

ACD-prosjekt lokker ekspertise fra hele verden

178 søkere, de fleste relevante, ønsker å flytte til Lofoten for å være med på ACD Pharma sitt arbeid med bakteriofager som verktøy mot antibiotikaresistens.

Publisert

Christel Andreassen, R & D Manager hos ACD Pharma, sier rekrutteringsprosessen så langt har vært veldig oppløftende. Hun leder utviklingen av et spesialisert bakteriofaglaboratorium ved Lofoten Bio Centre på Leknes. 

– Det at vi holder til på et lite sted i Nord-Norge har ikke hindret oss i å tiltrekke toppkvalifiserte kandidater til disse spesialiserte rollene med høye kompetansekrav, sier hun. 

Mange internasjonale søkere

ACD Pharma er selskapet som står bak biokontrollproduktene basert på bakteriofager som i dag brukes i havbruksnæringen for å ta ned smittepress fra Yersinia ruckeri og vintersårbakterien Moritella viscosa.

FoU-laboratoriet, som planlegges å være operativt fra januar 2025 vil danne grunnlaget for et nytt fagmiljø som samarbeider tett med selskapets etablerte forskningsgruppe på Ås. I denne første rekrutteringsrunden skal ACD Pharma bemanne to sentrale stillinger; en labingeniør og en bakteriofagekspert. Sistnevnte rolle er spesielt ettertraktet globalt, og for å sikre de beste kandidatene har ACD Pharma utvidet søket internasjonalt.

– Vi har mottatt over 40 søknader til ekspertstillingen, der flertallet som forventet er internasjonale søkere fra USA, Sveits, England, Belgia og Tyskland. Vi har lagt spesielt vekt på å nå ut til kandidater i land med sterke fagmiljøer innen feltet, sier Andreassen, som nå er godt i gang med intervjuene. Hun understreker at prosjektets unike karakter i seg selv er en sterk motivasjonsfaktor for søkerne. 

– Dette er noe de ønsker å være med på.

Når det gjelder labingeniørstillingen, som har lavere krav til spesialisering, har søkermassen vært enda større, med hele 137 søkere. Flere søkere fra Norge, men også mange utlendinger som allerede er bosatt her til lands. 

– Det er imponerende, og søkernes kompetanse er høy. Dette gir oss muligheten til å finne kandidater som både har den riktige faglige profilen og som vil trives og bli værende her i Lofoten, sier Andreassen.

Det nye laboratoriet vil være Norges eneste spesialiserte bakteriofaglaboratorium, og det skal akselerere ACD Pharmas arbeid med utviklingen av bakteriofagbaserte biokontrollprodukter til havbruksnæringen. Samtidig er ACD Pharma involvert i flere prosjekter som utforsker potensialet for bakteriofagbaserte løsninger som alternativ til tradisjonell behandling også på humanfeltet.