Mulighetene for oppdrett av laks i merder med dypvannsinntak, som Aquatraz, har blitt undersøkt i en ny kartlegging.

Potensial for lakseoppdrett i Middelhavet?

Et nytt prosjekt demonstrerer mulighetene for betydelig lakseproduksjon i Kroatia.

Publisert Sist oppdatert

Etter at lakseproduksjonen i Norge nådde et platå for flere år siden, ser oppdrettsnæringen i økende grad etter internasjonale muligheter for å ekspandere. 

Dessverre er ikke verden fylt med beskyttede fjorder med kaldt vann, og verdens befolkning bor hovedsakelig i områder med varmere hav, hvor lokal lakseproduksjon typisk er begrenset til dyre og energikrevende landbaserte anlegg. 

Men hva om det var mulig å produsere laksefisk i varmere hav som Middelhavet eller i Adriaterhavet? 

Laksefiskoppdrett i Kroatia?

Dette var temaet for prosjektet «Bærekraftig laksefiskoppdrett og merdfabrikasjon i Kroatia», finansiert av EEA and Norway Grants. 

Prosjektpromotor Seafarming Systems, sammen med den norske partneren Salmalytics og den kroatiske partneren Gekom, utforsket muligheten for laksefiskoppdrett i det kroatiske Adriaterhavet ved bruk av Seafarming Systems merder med dypvannsinntak, som Aquatraz.

Akvakultur er en strategisk økonomisk sektor for Kroatia og landet har en uttalt strategi for vekst, som også inkluderer oppdrett av kaldtvannsarter. Kan Kroatia bli en konkurransedyktig oppdrettsaktør av laksefisk og tilby fersk, kvalitetsfisk nærmere markedene?

Hovedmålet med prosjektet var å evaluere om det er mulig med oppdrett av atlantisk laks og regnbueørret i den kroatiske delen av Adriaterhavet, ved bruk av Seafarming Systems' merder.

Analyse fra Gekom viser signifikant bølgelengde ved den kroatiske kysten i Adriaterhavet.

Er det gjennomførbart?

På bakgrunn av egenskapene til Aquatraz og de biologiske kravene til laksefisk, gjennomførte Gekom en miljøkartlegging av den kroatiske delen av Adriaterhavet. Kartleggingen identifiserte områder som kan være egnet for laksefiskoppdrett i merder som Aquatraz. Som forventet er det de høye temperaturene som utgjør den største begrensningen. 

Kartleggingsprosessen avdekket også en betydelig økning i temperaturene de siste 5–6 årene, og ifølge klimaprognoser vil denne trenden fortsette. Ettersom temperaturene allerede ligger i det øvre sjiktet av laksefiskens toleranse, er det en risiko for at Adriaterhavet på sikt kan bli for varmt for laksefisk, selv med dypvannsinntak.

Hydrodynamisk modellering

Gekom utførte numerisk modellering og kartlegging av marine forhold for å identifisere mulige oppdrettslokaliteter for laksefisk i Adriaterhavet. Ved hjelp av avanserte spektrale og hydrodynamiske modeller har de samlet høyoppløselige data om relevante miljøforhold. 

Denne detaljerte analysen har gjort det mulig å effektivt identifisere lokaliteter med gunstige forhold for fiskevekst og velferd. Analysen avdekket flere områder i det kroatiske Adriaterhavet som tilfredsstiller miljøkravene vi satt for laksefiskoppdrett i Aquatraz.

Påfølgende konservative produksjonsmodeller demonstrerte et potensial for omtrent en dobling av dagens sjømatproduksjon i Kroatia, med laksefisk, gitt de nåværende temperaturene.

Kartlegging av Norges beste lokaliteter

Norske fjorder har også hatt høyere temperaturer enn normalt i 2024, noe som sannsynligvis har bidratt til en økning i lakselus, samt tilstedeværelsen av lakselus lavere i vannsøylen enn tidligere.

Nye lokaliteter kartlegges i dag ved bruk av direkte målinger innenfor et begrenset område og tidsrom. Dette gir en begrenset forståelse av miljøforholdene i lokaliteten. Bruken av avanserte spektrale og hydrodynamiske 3D-modeller kan forbedre kunnskapen om forholdene på lokaliteter. Bedre kartlegging av miljøforholdene i norske fjorder kan bidra til å velge passende lokaliteter for lakseoppdrett i Norge.

De globale miljøendringene skaper også utfordringer for andre marine arter. Avanserte spektrale og hydrodynamiske modeller kan bidra til økt forståelse både for begrensningene og potensialet for å optimalisere plasseringen av lokaliteter og for bruken av dypvannsinntak.

Er det en fremtid for laksefisk i Kroatia?

EEA and Norway Grants «Business Development and Innovation Programme in Croatia» fokuserer på å styrke det bilaterale forholdet mellom Norge og Kroatia og bærekraftig økonomisk utvikling i Kroatia, spesielt i den blå og grønne sektoren. 

Dette prosjektet demonstrerte et potensial for betydelig laksefiskproduksjon i Kroatia. Med hjelp fra erfarne oppdrettere fra Norge og norskutviklet merdteknologi, kan det finnes et potensial for Kroatia til å bli en betydelig produsent og leverandør av fersk laksefisk til kontinentet i det neste tiåret. 

Om dette potensialet blir realisert, og hvor lenge temperaturene i Adriaterhavet vil være lave nok for oppdrett av laksefisk, gjenstår fortsatt å se.