Flere AGD påvisninger - ingen behandlinger så langt
Fomas melder om flere påvisninger med AGD i Rogaland og Hordaland, men foreløpig er det ikke gjennomført behandlinger. Det er også meldt om økende grad av gjelleblødninger spesielt i Hardangerfjorden. - Det er ingen dramatikk, men litt forøket dødelighet, sier daglig leder og veterinær spesialist Solveig Nygaard til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selskapet ser nå økning i både gjellescore og antall lokaliteter med positiv pcr mhp amøber i ytre strøk i Rogaland og Hordaland, men foreløpig har ingen av kundene funnet det nødvendig å behandle.
Les også: Årets første AGD-utbrudd i juni
I flere anlegg finner de både gamle og ferske skader på gjellene, så amøbene er ikke alene om å irritere gjellene. I enkelte fjordstrøk har vårsmolt 2016 fått andre gjelleskader som enten er reine blødninger eller skader diagnostisert som epiteliocystis og ”høstsjuka”.
- Vi er inne i en risikabel periode for gjellehelsen, så oppdrettsselskapene må fortsatt være flinke å undersøke gjellestatus, oppfordrer selskapet.
- Utviklingen av sykdommen går raskt på høye sjøtemperaturer som nå, og fra tidligere år er dette høy-risiko periode for AGD og gjelleproblemer generelt, skriver fiskehelsetjenesten på sine nettsider.
Det er også meldt om økende grad av gjelleblødninger spesielt i Hardangerfjorden.
- Det er ingen dramatikk, men litt forøket dødelighet samt risiko for at det blir noe avmagret fisk, sier daglig leder og veterinær spesialist Solveig Nygaard til kyst.no.
Hun påpeker at det er viktig å måle oksygennivåene og siktdyp kontinuerlig for å oppdage forandringer i sjøen som kan indikere forskjeller i forekomst og mengde av alger og plankton. Er det mistanke om problemer knyttet til alger er det lurt å ha utstyr for vannprøvetaking på anlegget for å kunne ta ut vannprøver raskt.
Nygaard sier så at oppdretterne må være oppmerksom på at gjellescoring utføres forskjellig.
- I anlegg vi dekker er den opptil vel 2 i snitt, aktiv score, opplyser hun.