Amøbegjellesykdom (AGD). Foto: Veterinærinstituttet.

Positiv amøbeprøve - Ingen grunn til bekymring, mener Fomas

Fiskehelsetjenesten Fomas melder at de både har påvist amøber og samtidig funnet økt gjellescore i anlegg i Sunnhordland og i Midt-Hordaland. Daglig leder og veterinær i Fomas, Solveig Nygaard , sier det ikke er et stort problem så langt, og at det er ingen grunn til bekymring. Hun oppfordrer likevel oppdretterne til å følge nøye med utviklingen videre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fomas går i dag ut på sine nettsider og anbefaler at alle matfisklokaliteter med høy salinitet må øke fokus på gjellescore. Bakgrunnen for anbefalingen er at det nå ved hjelp av PCR er registrert positive amøbeprøver, samt økt gjellescore i anlegg i Sunnhordland og i Midt-Hordaland.

- Det er viktig å fange opp tidlige gjelleskader og avklare årsaken til disse. Tidligere år har vi sett en økning i gjellescore i juni uten at det har vært grunn til å behandle mot amøber, men forholdene kan endre seg, melder de.

Det opplyses også at det planlegges behandlinger i uke 27.

Ikke et problem

Daglig leder og veterinær i Fomas, Solveig Nygaard. Foto: Fomas.
AGD-påvisning sjekkes ved gjellescore. Foto: arkiv. 

Daglig leder Solveig Nygaard, sier det ikke er et stort problem så langt med AGD i regionene på Vestlandet, men ber oppdretterne følge nøye med.

- Det har blitt funnet flere positive amøbeprøver, men dette betyr ikke at det er noe problemer for fisken. Du kan ha amøben tilstede uten å ha noe problem med det, forklarer hun til kyst.no.

Videre påpeker Fomas-lederen at det i 2013 var en heftig oppblomstring av AGD på Vestlandet, selv om temperaturen ikke var så høy. Men Nygaard har ikke sett tendenser til det samme i år, selv om temperaturen er på vei opp.

- Vi den gangen fulgte andre lands AGD-oppsett og behandlingsmetoder, men vi ser at vi nå også må gjøre våre egne erfaringer her på Vestlandet og i Norge, for ting er ikke likt. Vi mener at vi kan ha litt mer is i magen når det gjelder å starte opp behandlinger, og heller være litt mer tilbakeholden, sier hun.

Godt rustet

Fjoråret oppsummerer hun som relativt bra. Hun sier at både Fomas selv og oppdretterne var godt rustet for sesongen, og oppdretterne var flinke til å ta prøver og gjellescore.

- Vi reiste mye ut på lokalitetene og fulgte opp dersom oppdretterne var usikre. Totalt sett hadde vi mye færre behandlinger enn vi hadde forventet i fjor, sier Nygaard.