Stagnasjonen i vekst vil drive produksjonskostnadene oppover
Enhver næring som opplever stagnasjon vil se at produksjonskostnadene vil gå oppover. Derfor må vi ha fokus på at det ikke stiger for mye, frem til den dagen dette løsner igjen, sa CEO i Akva Group, Trond Williksen under torsdagens NASF-konferanse.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Han trakk perspektivene med på fortelle om en næring som mer eller mindre har vært i en vekstfase siden begynnelsen, men som nå er gått inn i en stagnant fase.
- Lars Liabø har sagt at dette vil vare i fem år til. Det vil gjøre noe med næringen, nemlig at kostnadene vi gå opp. Det er nemlig det som skjer med næringen i stagnasjon, sa han.
For hans eget selskap som er en utstyrsleverandør, forteller han at man har merket et skifte i hva man selger mest av.
- Et av våre hovedsegmenter er infrastruktur til bransjen. Det følger næringen. Når den går opp i volum, går dette segmentet også opp. Når næringen nå stagnerer, går denne delen av vår portefølje ned. Også vårt segment innen service følger dette mønsteret.
Derimot er det en annen dele av produktene som øker.
- Alt som har med effektivisering å gjøre er i rask vekst. Dette har vi allerede sett er klar dreining mot, sa han.
Ny teknologi blir redningen
Han peker på at det som vil bringe næringen ut av den stagnante fasen vil være ny teknologi.
- Teknologi vil være essensen i driveren fremover. VI ser to trender, en mot land og en mot havet. Det som ikke var mulig for få år siden er plutselig blitt mulig. Jeg tror man vil få se at en mye større del av produksjonssyklusen vil skje på land i form av stor smolt.
I motsetning til før, tror Williksen også man vil oppnå suksess med lukkete anlegg.
- Jeg har vært veldig skeptisk til lukkete anlegg i sjø, men nå ser vi at noen av konseptene kan ha i seg løsninger som vil bidra i det nye paradigme for produksjon som vil måtte komme.
Ikke la kostnadene løpe løpsk
Han maner imidlertid til forsiktighet i den tiden som ligger fremover de neste årene til man kan klare å få til vekst igjen.
- Vi bør bekymre oss litt for hva produksjonskostandene da vil være. Det er mange som vil selge oss avansert og kostbar teknologi fra andre næringer. Her gjelder det å holde kostnadsdisiplin, sa han