Norsk Marin Fisk og Stjernfarm har søkt om tre utviklingskonsesjoner til konseptet Akvahub. Foto: Norsk Marin Fisk.

- Forstår ikke begrunnelsen for avslag

Norsk Marin Fisk og selskapet Stjernefarm søkte om tre konsesjoner på deres Akvahub-prosjekt, men fikk avslag på søknaden fra Fiskeridirektoratet. – Vi har lagt ned omfattende arbeid bak prosjektet og forstår ikke hvordan de kan konkludere slik, sier Stig Bakke, daglig leder ved Norsk Marin Fisk til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Søknaden på Akvahub-prosjektet omhandlet en total MTB på 2340 tonn, og skal ha en prislapp på drøyt 130 millioner kroner for realisering.

Noe av hovedargumentet bak konseptet er at man skal kunne behandle mot lakselus og AGD med ferskvann i en lukket merd, på en særs skånsom måte.

– Prosjektet er basert på rektangulære merder i stål som er koblet på en 10 000 kubikk stor ståltank der det skal produseres ferskvann. Fisken skal ledes inn i denne tanken med jevne mellomrom for avlusing og eventuell behandling mot AGD. Ferskvannsbehandling i inntil ett døgn vil sørge for at lusen forsvinner, har Bakke tidligere uttalt.

– Vi mener dette er en idè som gjør at en fortsatt kan drive oppdrett langs kysten uten at lakselus blir et altoverskyggende problem, la han til.

- Forstår ikke begrunnelsen

Bakke sier nå at han reagerer på flere punkter i avslaget fra direktoratet.

- En av hovedargumentene der er at man ikke har behov for vårt system da næringen allerede har på plass Thermolicer, men vår metode er overhodet ikke det samme som en Thermolicer, slår han fast.

Han forteller at det er vanskelig og forstå hvordan de kan konkludere med dette, da man i Thermolicer bruker temperert saltvann.

- Vårt konsept baserer seg på ferskvann som behandling. Vi sendte også inn tilleggsinformasjon på skånsom flytting av fisk i prosjektet og dette er ikke omtalt i avslaget, legger han til.

Bakke er klar på at det har lagt ned omfattende arbeid i konseptet og ikke tar avslaget lett.

- Vi skal ta en nærmere gjennomgang av avslaget og kommer mest sannsynlig til å anke på vedtaket, legger han til.

Hvordan konseptet fungerer har Bakke tidligere forklart er slik:

– Fisken overføres til tanken suksessivt fra hver av de åpne merdene hver 3- 8 uke dersom temperaturen er 10 grader, noe som tilsvarer antatt veksttid for lus i parasittmodus fra påslag fisk til kjønnsmoden lus. Behandlingsintervallet kan antakelig økes mye i vinterhalvåret, og må være noe kortere i varme somre. Også mot amøbesykdommen AGD vil konseptet kunne bli viktig.

– Enheten anvendes forebyggende og behandlende mot intern og ekstern lusesmitte og ikke minst mot AGD. På denne måten vil det forhindres at lusepåslaget bygges opp og fisk kan oppdrettes på lokaliteter som er utsatt for smittepress, legger han til.