Containeren kan produsere ferskvann hvor som helst. Her ligger den ved en lokalitet. Foto: Akvafresh.

- Vil bli spesialister på ferskvanns-behandling

Ved å blant annet ta ferskvannsproduksjon ut på merdkanten, ønsker selskapet Akvafresh å bli spesialister på ferskvanns-behandlinger i laksenæringen. – Vi ønsker å gi et vesentlig bidrag til laksens oppvekstmiljø og helse, forteller daglig leder Per Kosberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har utviklet mobile anlegg for produksjon av ferskvann fra sjøvann, basert på omvendt osmose. For å oppnå målene sine om å bli spesialister innen laksenæringen, har de med seg 15 års global erfaring på design og drift av avsaltingsanlegg.

- I hovedsak er erfaringen knyttet til omgjøring av saltvann til drikkevann i andre deler av verden, forteller daglig leder Per Kosberg til kyst.no.

Per Kosberg, daglig leder i Akvafresh tror på stor ekspansjon i selskapet de kommende årene. Foto: Akvafresh.

Mot lakselus og AGD

Selskapet ble etablert i juni 2015 og er lokalisert industrimiljøet i Vanvikan sammen med Lyng Gruppen og Aquatech Cluster. De er også medlem av NCE og har en visjon om "Å bidra til et miljø hvor laksen trives".

- Bruk av ferskvann har vist seg å ha god effekt spesielt på AGD, men også på lakselus. Vi opplever også fra næringens side at det er et stort behov for ferskvann og at det kan være utfordrende og kostnadsfullt å få det ut til merden, sier han.

- I hovedsak er fordelen med vår løsning at man produserer ferskvannet der det brukes, understreker han.

- Flere bruksområder

Slagordet deres "Simply water" tar ifølge selskapet utgangspunkt i erkjennelsen av at lakselus og andre parasitter er en del av laksens naturlige miljø, men at plagen kan reduseres vesentlig gjennom kontroll på miljøet og bruk av ferskvann.

Å bruke ferskvannet til sjøbasert parasittbehandling er hovedmålet i første omgang, men Kosberg ser også flere bruksområder.

- Vi ser for oss at man kan bruke utstyret til å bygge opp vanndeponi, at det kan brukes på brønnbåter, som mulige vannkilder for lakseslakterier og settefiskanlegg med mer.

- Effektivt og rimelig

Når det gjeler kapasiteten forteller han at denne kan fås tilpasset etter behov og ønsker.

- Vi har designet en kompakt løsning hvor en konteiner på 20 fot gir cirka 700 kubikk ferskvann i døgnet. En 40 fots kan omgjøre rundt 3000 kubikk, som også er det flere av de moderne brønnbåtene har kapasitet til å frakte, sier han.

En kan få laget anleggene med den kapasiteten en trenger. Men større anlegg er dyrere og krever mer plass.

- Våre løsninger er markedets mest kompakte løsninger. Bruker man løsningen vår skal det likevel lønne seg, da man slipper timevis med frakt og pumping av vann over og ut av brønnbåten som koster mye, konstaterer Akvafresh-lederen.

Samarbeider med næringen

Slik kan det se ut inne i en container. Foto: Akvafresh.

Selskapet jobber nå blant annet med å utvikle ulike behandlingsløsninger med ferskvann på laks, i samarbeid med blant annet Salmar og Sintef, men hva disse konkret går ut på kan ikke Kosberg gå ut med enda.

- I første omgang ønsker vi å ta i bruk systemet for å lage ferskvann for forebyggende behandling av parasitter i merden, sier han.

De tester også ulike måter å lage brakkvannslokk i merden.

- Vi har allerede gjennomført storskala tester av systemene og skal gjennomføre flere med Salmar i de kommende ukene. Disse testene gå i hovedsak ut på hvor stor nytte brakkvannslokkene gir og behandlingsmetoder.

De har også kjørt forsøk hos Bjørøya AS.

Vil ekspandere

Lyng Gruppen er majoritetseier i selskapet og gründere samt ledere i selskapet har eierskap. Fremover har Kosberg nå stor tro på utvikling og ekspansjon.

- I dag er vi syv medarbeidere men vi planlegger å bli opptil 15 i løpet av de neste to årene, forteller han.