Illustrasjonsfoto fra en åpen dag på visningsanlegget Akvakultur i Vesterålen 2016. Foto: Marte Sørbø Hoholm, Akvakultur i Vesterålen.

- Økende interesse for havbruksnæringen

Akvakultur i Vesterålen har lagt bak seg sin beste sommersesong noensinne, og ifølge daglig leder Marte Hoholm er det flere spørsmål som opptar de besøkende.  – De fleste lurer på hvordan det er mulig å bo og tjene penger i våre små lokalsamfunn. De har vanskeligheter med å se industrien og ringvirkningene næringen gir, sier hun til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det blir flere og flere turister i området som er opptatte av å se mer av næringene vi driver med i Nord, ikke bare idylliske fjorder og uberørt natur legger hun til.

I fjor satte visingssenteret besøksrekord med drøye 2300 besøkende gjennom hele året.

- Vi er svært fornøyd med disse tallene. I år har vi vært i drift i fem år og vi ser en økende interesse for havbruksnæringen, forteller Hoholm.

I fjor var det drøye 650 innom i sommersesongen fra juni til midten av august, mens i år var det nærmere 750 ved endt sommersesong.

- Om sommeren har vi åpent hver dag, så folk kan komme og gå som det passer dem, mens på vinteren har vi mer gruppeturer og arrangerte visninger.

Turister og rekruttering

Om sommeren er det mest turister, og resten av året er det skoler, grupper, barnehager og lignende som i hovedsak tar turen ut på merdkanten.

- Den typiske sommerbesøkende hos oss er gjerne tysk eller fransk og kom til området i bobil. De er svært opptatt av grunnlaget for at folk kan bo her i området. De fleste lurer på hvordan det er mulig å bo og tjene penger i slike små lokalsamfunn. De har vanskeligheter med å se industrien og ringvirkningene næringen gir, og det får de et godt innblikk i, forteller hun.

Når det ikke er sommersesong er mange av visningene lagt opp for undervisning og rekruttering til næringen.

- Når man kommer hit får man full pakke med historien bak næringen, hvordan den har utvikler seg den senere år og hvordan man drifter i deg. Vi forteller blant annet også om rensefisk og viser frem luseskjørt. Et besøk hos oss tar vel 2 timer og inkluderer båttur til merdene, guidet omvisning i utstillingene samt smaking på våre forskjellige produkter og lakseolje.

- Vi har i dag nyutsatt smolt i merdene og viser også frem en operasjonssentral for fôring som viser modernefôr teknologi. De besøkende er veldig opptatt av fôring og miljø, legger hun til.

Når 40 000 årlig

Akvakultur i Vesterålen eies og driftes av Nordlaks og Hoholm forteller at de også har en visningskonsesjon i samdrift med Lofotakvariet i Kabelvåg.

- Det er cirka 40 000 besøkende innom der årlig, og der får man et lite innblikk i næringen og sett oppdrettslaksen i akvarium samt i små merder i sjøen nært land. Der får man også innblikk i de andre næringene i regionen og et større industribilde. Det er greit å kunne formidle og vise frem industrien på ulike måter, forklarer hun. 

På tross av den gode sommersesongen venter den daglige lederen likevel en liten nedgang i besøkstallene for i år, sett mot fjoråret.

- Dette skyldes at vi på vårparten rett og slett ikke hadde ressurser til å ta imot alle, sier Holholm.

 
Både store og små koste seg under åpen dag på visningsanlegget tidligere i sommer. Foto: Marte Sørbø Hoholm, Akvakultur i Vesterålen.
På visningsanlegget viser de frem flere sider av lakseproduksjonen. Foto: Marte Sørbø Hoholm, Akvakultur i Vesterålen.