Akvaplan-niva vil fremdeles ta prøver å analysere, bl.a. alger. Bilde viser Isalger. Foto: Jørgen Berge, UiT.

Slik skal Akvaplan-niva ta prøver i oppdrettsnæringen fremover

Akvaplan-niva melder de følger Folkehelseinstituttets retningslinjer vedrørende smittevern, og understreker de har fokus på hygiene i alle ledd. Prøver tatt i oppdrettsnæringen skal nå utføres med egen båt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en pressmelding skriver de at for Finnmark-regionen kan prøvetaking gjennomføres ved bruk av egen båt "MS Louise".

- Dette muliggjør feltarbeid uten kontakt med oppdragsgivers båt, flåte og personell. Båten har tilhold i Alta, men kan også anvendes i andre deler av landet. Det praktiseres vask/desinfeksjon og slippsetting av båt i tråd med Mattilsynets krav ved besøk i de enkelte anlegg. Utstyr desinfiseres og tørkes etter bruk, skriver de.

For Nordland og Sør-Tromsø vil selskapet fra april ha tilgjengelig båt i samarbeid med Narvik Maritime Service.

- Her vil det praktiseres de samme rutiner for vask/desinfeksjon som i Finnmark, skriver Akvaplan-niva.

Laboratoriedrift opprettholdes

Selskapet har stengt sine kontorlokaler, men understreker at de er operative fra hjemmekontor og svarer på alle henvendelser.

- Kritisk personell opprettholder laboratoriedrift, aktivitetene ved vår forsøksstasjon på Kraknes samt vår logistikkavdeling som sørger for utstyr til feltoperasjoner m.m. Vi har personell på flere kontorsteder og tilbyr fortsatt noen tjenester innen prøvetaking og feltarbeid, men har innført ekstra tiltak for å redusere smittespredning i forbindelse med dette.

Omfattende feltarbeid som inkluderer kontakt med mange mennesker eller som innebærer forflytninger ut av egen region vil de utsette.

Akvaplan-niva sier de har iverksatt følgende smittevernstiltak:

– Vi sørger for at alle ansatte er oppdatert på helsemyndighetenes råd og regler, og at alle har fokus på grunnleggende hygienetiltak, som hyppig vask av hender med såpe eller sprit.

– Vi foretar en risikovurdering (med hensyn til smitte) sammen med våre oppdragsgivere. Dersom vi i fellesskap kommer frem til at risikoen er for høy så gjennomføres ikke tjenesten.

– Vi håndhilser ikke på våre kunder, men praktisere «1-meter-avstand regelen»