- Utslipp fra oppdrett er ikke et miljøproblem
Hvordan ser det ut under et oppdrettsanlegg? Hvordan gjøres de lovpålagte miljøundersøkelsene? Laksefakta har vært med Akvaplan-niva på kontroll hos Nordlaks i Vesterålen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Norskekysten er kjennetegnet av mange og dype fjorder, og en nordgående havstrøm som bidrar til stor vannutskifting.
- Ifølge myndighetene utgjør utslipp fra havbruk kun 2 % av naturlig omsetning av næringssalter i havstrømmen, skriver Laksefakta.no.
Dagens oppdrett medfører utslipp av organisk materiale og næringssalter. Dersom produksjonen er for høy i forhold til bæreevnen på lokaliteten, kan utslippene påvirke miljøet negativt.
Miljøovervåkning
Alle som søker om tillatelse til å drive oppdrett må utføre en miljøundersøkelse før et anlegg kan legges ut. Hvis denne godkjennes, knyttes en utslippstillatelse til lokaliteten. Selskapet må jevnlig dokumentere at miljøtilstanden på lokaliteten er tilfredsstillende i henhold til Norsk Standard (NS 9410).
- Standarden beskriver undersøkelser av bløtbunn og dyrene som lever i sedimentene, og gir med det grunnlag for å vurdere hvordan akvakulturanlegget påvirker bunnforholdene, skriver Laksefakta.no.
Det er én undersøkelse som kartlegger nærområdet til anlegget (MOM B), og én som ser på påvirkningen i overgangssonen (MOM C). Produksjonsmengden blir tilpasset ut fra resultatene fra miljøundersøkelsen, slik at bæreevnen på den enkelte lokalitet ikke blir overskredet.
Miljøstatus
Fiskeridirektoratet overvåker resultatene fra miljøundersøkelsene, og iverksetter tiltak hvis miljøtilstanden er uakseptabel.
De siste årene viser undersøkelser ifølge Laksefakta at miljøforholdene rundt anleggene generelt blir bedre og bedre.
- I 2018 var tilstandsklassen god eller meget god for 90 % av anleggene i nærsonen. Totalt er nær 600 anlegg med i undersøkelsen.
Laksefakta.no konkluderer med at utslipp av næringssalter og organisk materiale fra oppdrett ikke utgjør et miljøproblem i dag.