Hanna Sæteraas Bjerke sier utviklingen viser at dagens system ikke er rigget med fiskens behov i sentrum

- Sett fisken i førersetet for utvikling

Akvaveterinærenes forening arrangerer konferanse for å diskutere tiltak for å forbedre fiskevelferd i oppdrettsnæringen.

Publisert

– Akvaveterinærenes forening (AVF) har i lengre tid stått på barrikadene for å løfte fiskens status som husdyr. Alle dyr – både de som lever på land og de som lever under vann – har egenverdi og skal beskyttes mot sykdom og unødige påkjenninger. Dette etterleves dessverre ikke godt nok i oppdrettsnæringen i dag, det skriver AVF i en pressemelding.

Akvaveterinærenes forening arrangerer høstkonferanse 5. og 6. november med følgende tema: Tiltak for å bedre fiskevelferd – hvor er vi i 2030? Her skal det tas for seg mulige løsninger på problemet med smitte mellom lokaliteter, både av lakselus og andre sykdommer, og det skal komme faglig oppdatering på sår, som er et økende velferdsproblem. 

Fiskeri- og havministeren åpner konferansen, og AVF har lagt opp til en spennende panelsamtale der de utfordrer en rekke sentrale politikere og representanter fra næringen på hvordan man kan bygge et forvaltningssystem som setter fisken i sentrum. 

AVF sier de vil ha en næring og en fiskevelferd vi som nasjon kan være stolte av. 

– Skal vi komme dit, må vi ha et regelverk med krav til god helse og velferd for fisken i alle ledd. Og vi trenger en tydelig og samlet forvaltning som følger opp næringen. Det må lønne seg å oppnå gode resultater innenfor fiskehelse og fiskevelferd. Men hvordan mener politikerne og forvaltningen at vi skal komme dit?

Hanna S. Bjerke-Ertenstein er leder av programkomiteen og engasjert veterinærspesialist i akvakultur. Hun sier dette: 

– Godt over 100 millioner fisk døde under produksjon i 2023. For laks i sjøfasen var tallene høyere enn noensinne. I tillegg øker forekomsten av sår og nedklassifisert fisk. Dette viser helt klart at utviklingen i den norske oppdrettsnøringen går i feil retning. 

Hun sier det er behov for endring og legger til at det finnes ingen quick fix på problemene oppdrettsnæringen står i. 

– Utviklingen har vist at dagens system ikke er rigget med fiskens behov i sentrum. Vi håper at den nye havbruksmeldingen som skal komme til våren skal endre på dette. 

– AVF vil gjerne bidra til at fisken blir bedre ivaretatt gjennom regelverket og den praktiske forvaltningen, derfor har vi fått med oss en rekke sentrale politikere, representanter fra forvaltning og næring til en panelsamtale. Vi ønsker å utfordre representantene på hvordan vi kan sette fisken i førersetet for videre utvikling av næringen – rett og slet, legger hun til avslutningsvis.