Baywatch-Pamela fronter anti-kampanje
Baywatch-stjerna Pamela Anderson har kastet seg inn i kampen mot lakseoppdrett i Canada.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Sammen med velkjente størrelser som Alexandra Morton, David Suzuki og Paul Watson, fronter de en kampanje lansert av Sea Shepherd Society mot lakseoppdrett. Kampanjen er kalt "Operation Virus Hunter", skriver fishfarmingexpert.com. Kampanjen er tungt finansiert av anti-laks fondene som har base i USA. Blant annet David and Lucile Packard Foundation, et fond etablert av grunnlegger av elektronikk-og dataselskapet HewlettPackard, David Packard. – Seafood Stewardship Council får mye penger fra dette fondet, sa Vivien Krause til kyst.no da vi snakket med henne tidligere i år.
Aktivistene skal gjennomføre den samme reisen som villaksen gjør på østkysten av Vancouver Island. Langs ruta skal de sjekke helsestatus hos villfisken og dyrelivet i nærheten av oppdrettslokalitetene. Blant annet forekomsten av giftige alger og avfall fra merdene. Aksjonsreisen er hjulpet av en video der Pamela Anderson og Alexandra Morton forteller fritt om alle skader som følger av oppdrett av laks, og ikke minst hvor skadelig det er å spise oppdrettslaks.
I følge oppdretterforeningen i British Columbia fremsettes det en rekke hårreisende påstander som ikke har rot i virkeligheten.
- Oppdrettere i British Columbia har i samarbeid med Pacific Salmon Foundation, Department of Fisheries & Oceans, UBC, og andre i Strategic Salmon Health Initiative tatt initiativet til det som til nå er den største enkeltstudie som noen gang er gjennomført på laks i British Columbia. Et internasjonalt sammensatt forskningsteam skal ta mer enn 30.000 prøver av villfisk og oppdrettsfisk. Vi er avhengig av dette teamet for å sikre at offentligheten får pålitelig informasjon og ikke lar seg forvirre av kampanjer som dette, sier British Columbia Salmon Farmers Association (BCSFA) i en pressemelding.
Virus er ikke en sykdom
I kampanjen fra Anderson & Co fremsettes det mange feilaktige, og til dels banale påstander. Blant annet at forekomsten av et virus betyr at det er sykdom ute og går. For det første er virus noe som er naturlig. Men for at det skal være snakk om sykdom, må det være kliniske tegn på det, eksempelvis betennelse, feber, eller lignende. Dette vet aktivisten Alexandra Morton, likevel fortsetter hun å argumentere mot vitenskapen, og går i stedet i kompaniskap med miljøterroristen Paul Watson.
Er bekymret
Fish Farming Expert snakket med administrerende direktør i BCSFA, Jeremy Dunn, om kampanjen.
- Dette PR-stuntet har som mål å skape usikkerhet i offentligheten om et tema som er svært godt dokumentert og studert, sier Dunn. Han legger til at oppdrettsnæringen er svært opptatt av fiskehelsen, og må være det.
- Vår bransje er svært opptatt av fiskehelsen. Det er viktig for å lykkes, sier Dunn.
Oppdretterne i British Columbia er dypet bekymret over aksjonister som Sea Shepherd Society. Organisasjonen er beryktet for ofte ulovlige, drastiske og voldelige aksjoner i miljøvernets navn.