Sikrer sunt laksefett med alger
Brusselmessen: - Med alger i fôret sikrer vi at laksen forblir sunn, selv om mengden fiskeolje går ned. Konsernsjef i Lerøy Seafood, Henning Beltestad har stor tro på det nye fôret som Biomar har utviklet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lerøy lanserte tirsdag sin «algelaks» sammen med Biomar og Terra Via på Brusselmessen. Hele 40 000 tonn fôr med algemel har Lerøy allerede fôret laksen sin med, og de er godt fornøyde.
- Det er lenge siden vi begynte å snakke om at vi trengte et alternativ til fiskeolje som råstoff for marint omega 3. Derfor var vi veldig interessert da vi ble presentert for dette prosjektet, sier Beltestad til kyst.no.
Han forteller at Lerøy har fokusert på å ha et høyt innhold av omega-3 i fisken, selv om de marine ingrediensene har blitt byttet ut. Derfor vil ikke det nye algemelet bety at de øker nivået.
- Men vi klarer med dette å fortsatt holde det høyt. Vi kan produsere mer sunn mat, uten å ta av mer av en begrenset ressurs som fiskeolje er, poengterer Beltestad.
Bare begynnelsen
Biomar er den som leverer fôret med algen i, og Jan Sverre Røsstad, som er visepresident for Nordsjøregionen sier råstoffet har oppfylt alle vilkår for en god fiskemelerstatter.
- Vi har selvsagt testet både fiskehelse og tilvekst og vi kan ikke se noen forskjell, forteller han.
I fôret er så langt mellom 15-20 % av fiskeoljen erstattet med algemel, men Røsstad ser for seg at det kan bli mer i fremtiden.
- Dette er bare begynnelsen. Det blir ikke mer fiskeolje, tvert imot, sier han.
Røsstad bekrefter også at å bytte ut fiskeoljen med algemel vil ha en annen «bivirkning», nemlig at mengden miljøgifter vil gå ned.
- Det stemmer. Algemelet har ikke de stoffene som dessverre fiskeoljen har. Derfor vil nivåene av miljøgifter også gå ned når melet brukes, legger han til.
1 kg alge = 40 kg fisk
Det er selskapet Terra Via som har utviklet selve algemelet.
Les også: Lager tusenvis av tonn alger til fiskefôr i mørket
- Vi har jobbet med dette i over ti år. Endelig har vi klart å produsere det til en riktig pris og kvalitet, sier Graham Ellis fra Terra Via.
Han forteller at selve produksjonen av algen skjer i Brasil. Der gror de algen i fermenteringstanker uten lys, med sukker som råstoff.
- Sukkeret er bærekraftig produsert, poengterer han.
Han understreker også at algen er rik på marint omega-3.