Bente Edvardsen har forsket på alger i over 30 år og vil finne ut hvorfor «dødsalgen» ble giftig. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Her dyrker hun algen som drepte tonnevis av oppdrettsfisk

I et laboratorium på Universitetet i Oslo dyrkes og forskes det på algen som for et år tilbake skapte store problemer for mange oppdrettere i Nordland og Troms.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sommeren 2019 døde 13.000 tonn oppdrettsfisk på grunn av algen Chrysochromulina leadbeateri. Hvert individ er bare fem tusendels millimeter stor, men sammen kan de gjøre stor skade.

Denne algen har ikke noe norsk navn, men den er oppkalt etter algeforskeren Barry Leadbeater (derfor leadbeateri) og tilhører slekten Chrysochromulina.

Bente Edvardsen har forsket på alger i over 30 år og vil gjerne finne ut hvorfor den ble giftig og hva som eventuelt kan gjøres for å unngå lignende katastrofer i fremtiden. Men da er det ikke bare å hente inn sjøvann med alger fra havet.

For å kunne forske på den og gjøre alle nødvendige eksperimenter, er hun avhengig av å kunne dyrke den i laboratoriet. De må ha den i kultur, som de kaller det. Og helt alene, ikke blandet med andre algearter.

Det er ingen enkel jobb.

– Fortsatt er det kanskje bare en tidel av mangfoldet av mikroalger fra havet som vi forskere har klart å dyrke, sier Edvardsen til Titan.uio.no, en nyhetsavis for realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo.

– I høst klarte vi å få denne algen i kultur. Den vokser godt, og vi har nå begynt å gjøre eksperimenter med den.