Går inn i næringen med «Tidal»
Med avansert sensorteknologi og kunstig intelligens, skal Tidal skape bærekraft og effektivitet i global oppdrettsindustri.
De siste seks årene har Googles morselskap Alphabet utviklet Tidal og skalert opp systemteknologi for undervannskamera som skal revolusjonere oppdrettsnæringen. Sammen med Perry Creek Capital, Kverva-eide IVC og Futurum Ventures, skal Tidal skape bedre resultater og mer bærekraft i næringen.
Aktører som Mowi, har jobbet tett med Tidal-teamet over flere år og bistått med inngående bransjekunnskap.
– Dette er den mest avanserte sensor- og analyseplattformen i oppdrettsnæringen. Og uten tvil den med størst potensial, hevder COO i Mowi Farming Norway and Iceland, Øyvind Oaland i pressemeldingen.
Bransjens kunnskap, kombinert med Tidals kunstige intelligens, undervannsrobotikk og datakunnskap, har resultert i et kamerasystem og en programvareplattform som både er patentert og kommersielt tilgjengelig. Teknologien er allerede tatt i bruk i mer en 250 merder over hele verden.
– Datadrevne avgjørelser gjør det også enklere å planlegge produksjonen, øke fiskevelferden og ta vare på lokalmiljøet rundt merdene, sier CEO i Tidal, Rajesh Jadhav.
Tidal ble lansert som et selvstendig selskap i juli 2024 – fra Alphabet-eide X, The Moonshot Factory. Med ny finansiering fra Perry Creek Capital, Kverva-eide Ichthus Venture Capital (IVC) og Futurum Ventures, settes Tidal i posisjon til å fortsette sin raske vekst og levere mer innsikt til laksenæringen.
Ifølge CEO i Tidal, Rajesh Jadhav, har verktøyene noen åpenbare oppsider ved seg: Bedre forståelse, mer effektiv drift, reduserte kostnader og mindre svinn. Systemet lar oppdrettere følge med på fiskens vekst i sanntid og estimere slakteresultater basert på dette. Det gjør at man også kan gripe inn tidlig ved endringer i fiskevelferden.
I tillegg følger systemet i sanntid utvikling av lus, og fisken fôres etter et autonomt og fullintegrert KI-drevet fôringssystem.
Plattformen ble anerkjent som en av de beste bærekrafts-innovasjonene av Time Magazine i 2023.