– Flere grunner til å sanere gamle settefiskanlegg
Alv Arne Lyse i Norges Jeger- og Fiskerforbund, mener det er flere grunner en bare manglende rensekrav, til at gamle settefiskanlegg bør saneres eller pålegges å ta i bruk ny teknologi.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I går hadde vi en sak om fiskeriminister Per Sandberg som mente det var ille at gamle settefiskanlegg ikke hadde krav om rensing av avløpsvannet.
Les: Sandberg vil rense opp i gamle settefiskanlegg – får ikke støtte av fagmyndighetene
Fylkesmannens miljøvernavdeling i Hordaland mente derimot at de gamle anleggene som fremdeles er i drift ikke representerte det helt store forurensningsproblemet, ettersom de dels står for et mindretall av produksjonskapasiteten (22%) og at man stort sett har luket ut dem som medførte mye lokal forurensning.
RAS er bra for elvene
Prosjektleder villaks, i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Alv Arne Lyse, påpeker imidlertid at det er mer enn bare forurensningsproblematikk knyttet til gamle vs nye settefiskanlegg. Han mener RAS-teknologien er gunstig også for livet i elven.
- Nye resirkuleringsanlegg (RAS) løser langt på vei problemene med tørrlegging og redusert vannføring i småvassdrag, som er til stor skade for mange smålaks- og sjøaurevassdrag langs hele oppdrettskysten. RAS-anlegg bruker til sammenlikning ca 1 % av vannmengden som gjennomstrømmingsanlegg av tilsvarende størrelse bruker, sier han til Kyst.no.
Han påpeker at RAS-anlegg også trolig er langt mer rømningssikre enn gammeldagse gjennomstrømmingsanlegg.