- Avliver mytene rundt oppdrettsnæringen
I en bygning litt sør for Bodø, på Inndyr ligger Domus pisces, eller fiskens hus, bygget av Nordland Fylksekommune i 2014. - Her avkreftes mange av mytene knyttet til oppdrettsnæringen, sier Randi Busch Bøkestad.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
På Inndyr forenes undervisning og visning av oppdrett helt fra barneskolen til fagbrevsutdanningen.
- Det er en skjønn forening av teori og praksis som skjer i dette huset, konstaterer Randi Busch Bøkestad, som er ansvarlig for visning av anlegget Salmon Center Gildeskål og ansatt røkter for Gildeskål forskningsstasjon.
Avkrefter myter
- Hit kan folk komme gratis, og vi avliver gjerne en del myter rundt havbruksnæringen, sånn som når det gjelder antibiotika bruk, sier hun.
- Men samtidig har vi ikke mål om å gi et rosenrødt bilde av næringen. For eksempel er luseutfordringen en av de tingene det er helt naturlig å dra fram under et visningsbesøk.
Gildeskål forskningsstasjon eller Gifas er en selvfinansierende forskningsstasjon innen havbruk og har fått tildelt både visningskonsesjon og undervisningskonsesjon, i tillegg til en kommersiell konsesjon og to FoU-konsesjoner. Driften blir finansiert av parallell lakseoppdrett i sjøen utenfor. Dette har gitt de muligheten til å bygge et spektakulært anlegg. Bak glasset på det 360 graders akvariet med to meter høye glassvegger, svømmer laks og rognkjeks.
- Vi har et av de eneste akvariene hvor fisken faktisk kan svømme rundt deg. Her har vi bare noen hundre fisk, biomassen er i havet, sier hun.
Selskapet Gildeskål Seafood har Gifas som hovedeier, og er en av atten selskap som har visningskonsesjon i landet ifølge Bøkestad. Det gir også konsesjon på 780 tonn laks.
- Vi har samkjøring av flere konsesjoner, og fisken er nå på rundt to kilo, sier Bøkestad.
Mange arter
Hun forteller at Meløy videregående skole har både steinbitt, torsk og rognkjeks gående i anlegget, som de de drifter med Gifas. Flekksteinbitten er levert av Norges eneste produsent, Aminor på Meløy i Nordland, og torsken er fra Nofima på Tromsø. I tillegg har de også en hall hvor det er laks og ørret.
- Poenget er at elevene skal bli kjent med ulike arter, sånn at de får bred erfaring.
Bøkestad forteller at de samarbeider med den videregående skolen i området, slik at de kan få «hands on» erfaring.
- En typisk dag er det undervisning av teori og praktisk opplæring på anlegget samtidig, forteller Bøkestad.
I selve «Fiskens hus» er det tre separate institusjoner, et praksisanlegg for oppdrett for de som ønsker å ta fagbrev, et visningssenter for alle som er interesserte i lakseproduksjon, og Newton kyst og havbruk, som gir undervisning for barn og unge fra barnehagen til videregående skole.
- Vi er åpne for besøk, og det er gratis for alle som vil lære mer om oppdrett og næringen langs kysten, avslutter Bøkestad.