Steinbit-produksjon hos Aminor har økt de siste årene, og om få måneder har de slakteklar fisk. Her kan du se video fra produksjonen deres av den yngre populasjonen. Foto/video: Aminor.

Slakteklar steinbit på plass om få måneder

Aminor har gjort store oppgraderinger på anlegget sitt.  Ny slaktelinje skal komme på plass i år, og vil gjøre at de om få måneder kan tilby fersk steinbit fra 15-generasjonen deres. Se video fra produksjonen her. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Steinbitprodusenten Aminor er den eneste kommersielle aktøren i verden som driver med oppdrett av Flekksteinbit. De har en konsesjon for produksjon av 500 tonn flekksteinbit og produksjonen foregår i et landbasert oppdrettsanlegg.

Daglig leder Willy Sandaa er en travel mann, men har tid til å slå av en liten prat om flekksteinbiten. 

Willy Sandaa, daglig leder i Aminor sier de har investert mye de senere årene i steinbitproduksjonen, og vil øke den de neste årene. Klikk for større bilde. Foto: Aminor.

- Produksjonen går jevnt og trutt i henhold til forventningene. Det vil si arten lever fortsatt opp til ryktet sitt; stor og robust yngel (25-27mm ved klekking), lav dødelighet fra yngel til slakt, sier Sandaa.

Siden i fjor sommer har selskapet investert totalt 35 millioner kroner i anlegget på Halsa i Meløy kommune.

- Først ut var etablering av ny påvekstavdeling på totalt 900kvm produksjonsareal, hvorpå vi ved årsskiftet startet bygging av ny pumpestasjon (kapasitet 45m3/min fra 60m dyp). Installasjonsarbeidet i pumpestasjonen ferdigstilles i disse dager, og testkjøring av pumper, filter og nødsystemer forventes gjennomført i løpet av uke 45, opplyser Aminor-sjefen.

Prosjektene påpeker han har uten tvil vært utfordrende, spesielt ettersom de selv har vært 100 % i førersetet når det kommer til design og prosjektering.

- Men vi kan i dag konkludere med at prosjektene er landet og at vi har kommet i mål uten å ha mistet fokus på produksjonsoppbyggingen underveis, legger han til.

- Blitt til underveis

Målsetningen til Sandaa og temaet har vært å ta fisken opp til 4-4,5kg på 36 måneder fra klekking, og Sandaa mener dette er noe som er innenfor rekkevidde.

- Så snart vi får på plass vår nye slaktelinje, forhåpentligvis på denne siden av nyåret, vil vi begynne slakting av fisk fra 2015 generasjonen. Dette er den første gruppen som vi har tatt frem fra befruktning til slakt ved vårt anlegg og tilveksten på denne er tydelig påvirket av at anlegget har blitt til underveis.

Her ser du Sandaa holde et av prakteksemplarene av fiksearten Flekksteinbit, som selskapet er den eneste som produserer kommersielt av i verden. Foto: Aminor/Facebook.

Allerede fra fem grams yngelen kom ut av startforingen høsten 2015, har Aminor kontinuerlig jobbet med testing og optimalisering av kartyper, vannmengder, strømningsbilde, strømhastighet og ikke minst foringsstrategier og – systemer.

- Perler på en snor

Denne typen storskala testing mener han er risikosport, og påpeker at de har vært avhengige av raske svar på hva som fungerer og hva som ikke fungerer, og som eneste kommersielle aktør på denne arten var det aldri et alternativ å engasjere eksterne aktører for å drive denne typen utvikling.

- Resultatene har kommet som perler på en snor, men dette har også hatt sin pris, ettersom vi underveis i dette optimaliseringsarbeidet helt klart har hatt lengre perioder hvor vi har vært langt unna å hente ut vekstpotensialet til fisken.

Aminor:

  • Etablert januar 2013 av Willy K, Sandaa.
  • Lokalisert i Æsvika i Meløy kommune.
  • Daglig leder er Willy K, Sandaa og styreleder er Egil Sørheim.
  • Aminor AS har konsesjon på 500 tonn MTB flekksteinbit. 
  • Solid støtte fra Innovasjon Norge (15 millioner kroner i tilskudd i perioden 2017-2018)

Etter 36 måneder hadde G15 som en følge av dette, en snittvekt som lå mange måneder etter plan.

- Vi ser tydelig forbedring på årsklassene som følger G16, 17 og nå 18, og vi forventer innen to år at vi skal kunne slakte fisk på 4-4,5 kg etter 36 måneders produksjonstid. Dette er en tid vi anser som akseptabel, tatt i betraktning at vi her snakker om en art som er ny i oppdrettssammenheng.

Arbeidet med å lage et eget fôr som er tilpasset arten er enda ikke startet, og Sandaa sier man har mye å gå på når det gjelder å hente ut potensialet med tanke på målrettet avlsarbeid.

-  Her er det forventet at man på lengre sikt kan hente ut et stort potensial i forhold til redusert produksjonstid, legger han til.

Per i dag har selskapet åtte ansatte, fordelt på syv årsverk. Den siste ansettelsen i selskapet forteller han er Martin Kvalnes, som kom inn gjennom praksisavtale som tredjeårsstudent og ble ansatt direkte etter endt utdanning (Bachelor fra Nord Universitet).

Les mer om Aminor og steinbitproduksjonen deres i Norsk Fiskeoppdrett nummer 11, som kommer i midten av november. 

Les også tidligere saker om selskapet her: 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.