Anders Hagestande er ny Financial Controller i Nova sea. Foto: Anders Hagestande

- Flere på Østlandet burde lære mer om havbruksnæringen

Anders Hagestande er nyansatt financial controller hos Nova Sea, og østlending. Han mener mange fra hans landsdel burde få vite mer om næringen - Hadde flere fått innsikt i det som skjer når det gjelder hvor bærekraftig og fremtidsrettet næringen er, er jeg sikker på at omdømmet ville bedres. Jeg skulle spesielt ønske at flere på Østlandet fikk lære mer om næringen, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anders Hagestande begynte nylig som "Financial Controller" hos Nova sea, et jobbskifte som innebar flytting fra Bergen til Lovund. 24-åringen har en mastergrad i siviløkonomi fra NHH med finans og økonomisk analyse som tema.

Han mener det er en spennende bransje.

-  Jeg er veldig heldig som får jobbe med noe som er så spennende. Det gjør det ikke mindre spennende at jeg har fått mulighet til å lære av de beste i bransjen, sier han til kyst.no.

Anders Hagestande er ikke verre på det enn at han tester fôret laksen skal få. Foto: privat.

Han spår gode utsikter for laksenæringen fremover.

- Selv om fremtiden for oppdrettsnæringen er så lys at man burde ha solbriller på, er det viktig å holde kontroll på kostnader og inntekter. Det er det jeg jobber med til daglig og en typisk dag inneholder derfor mye knusing av tall og oppfølging av det som skjer.

- Markedet skriker etter laks

Hagestande hevder andrekvartalstallene til Nova Sea er i verdenstoppen når det gjelder margin, med en EBIT per kilo på 3,11 euro per kilo (29,31 kr/kg) .

- Det tyder vel på at det er mye som gjøres riktig, påpeker han.

Den største utfordringen hans må man kunne karakterisere som et luksusproblem.

- Den største utfordringen er å mette etterspørselen. Markedet skriker etter laks.

Den nyutdannede controlleren sier at oppdrettsnæringen betyr allerede veldig mye for han.

- Den gjør mange lokalsamfunn langs kysten livskraftig. Jeg vil oppfordre den som ønsker å se ringvirkningene av oppdrettsnæringen til å ta seg en tur til Lovund, oppfordrer Hagestande.

24-åringen skulle ønske flere fikk lære mer om næringen, slik at omdømmet kunne bedres.

- Hadde flere fått innsikt i det som skjer når det gjelder hvor bærekraftig og fremtidsrettet næringen er, og hvilke verdier som skapes er jeg sikker på at omdømmet ville bedres. Et problem er at næringen er lite synlig siden mye produksjon skjer på steder fjernt fra der folk flest bor. Jeg skulle spesielt ønske at flere på Østlandet, der jeg kommer fra, fikk lære mer om næringen, påpeker den nye Nova Sea-controlleren.

- Nærsynt - vanskelig å se så langt

På spørsmål om hvordan han tror næringen ser ut om ti år, hvor mange tonn vil det da vil produseres, svarer han med glimt i øyet, at han er så nærsynt at det er vanskelig å se så langt frem.

- Det jeg håper er at næringen fortsatt er i stand til å skape enorme verdier langs hele kysten. Den veksten som måtte komme må i så fall være bærekraftig. Uavhengig av produksjonsvolum håper jeg at vi klarer å få mer verdier ut av den laksen vi produserer. Tror det er mye uutnyttet potensiale her, laks er en fantastisk råvare som det går an å lage mye spennende produkter av. Her er det masse spennende å jobbe med.

- Tror du det meste av lakseproduksjonen da drives i lukkede anlegg? 

- Det er vanskelig å si. Man må huske på at oppdrett  er matproduksjon i 3D. Det er derfor lett å undervurdere kompleksiteten og størrelsen på anleggene. Jeg vil også tro det blir en helt annen kostnadsstruktur.  Når det er sagt ser jeg med beundring på det nye storsmoltanlegget Helgelandsmolt, det er virkelig spennende saker. Jeg er ingen ekspert på området, men jeg vil tro det er et langt steg å  gå fra å produsere storsmolt til å produsere fullvoksen fisk i lukkede anlegg, sier han avslutningsvis.