- Drone kan bidra til lavere fôrfaktor og minske dødelighet

Andreas Morland fra Seasmart patenterte nylig den trådløse sensordronen han har utviklet. På grunn av software-problemer har det drøyet med å få dronen ut i merden, men nå er den straks klar. – «Det siste lille» med justeringene, tar lengst tid, sier Morland til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har siden prosjekteringen fulgt Morland, og gründeren forteller at Seasmart-dronen blant annet kan bidra til en bedre fôrfaktor og minske dødeligheten i merden.

- Dronen beveger seg opp og ned i merden for å måle oksygen, temperatur, salinitet og lysforhold, og vil dermed bidra med mye god data til næringen, sier Morland til kyst.no.

- Vi har testet dronen godt ut i sjøen og den fungerer bra, men vi har hatt litt småproblemer med softwaren. Disse er under retting, men jeg har jo fått oppleve at det at «det siste lille» med justeringene, tar lengst tid, legger han til.

Morland opplyser at det nå jobbes med å ordne opp i noen småting, før dronen skal settes ut på et anlegg hos Bremnes Seashore. De skal utelukkende teste ut dronen, i første omgang.

- Vi skal også produsere en del flere og teste ut sammen med bedriften mens vi arbeider mer med software-biten og grensesnittet. Når vi er kommet i gang og begynner å få inn data, samt sett grundig på komponentene og funnet grensesnittet, skal vi sammen med oppdrettsselskapet også finne en god måte og presentere dataene på, sier han.

Internasjonal interesse

Under årets Aqua Nor presenterte Morland, dronen for flere aktører i næringen og forteller om gode tilbakemeldinger.

- Det var god respons både fra næringen i Norge og internasjonalt. I utgangspunktet har jeg tenkt at dronen muligens er litt for spesialisert og kostbar til å dra utenlands men det var interesse både fra Chile, Skottland og Canada, sier han.

Han understreker at dronen er fullstendig trådløs, uten kabler, propeller eller vinsjer.

- Man skal kunne slippe dronen ut og la den gå i lang tid på egenhånd uten noe arbeid. Det er også viktig å få frem at dette ikke er en mini-ubåt, men en måler som samler data og kan gi en helhetlig lokalitetsprofil for næringen, sier han.

Dronen forventer han å kunne gjøre tilgjengelig på markedet i løpet sommeren neste år.