Usikkerhet om hydrogenperoksid
For de som jobber med hydrogenperoksid er det viktig å få klarhet i hvordan myndighetene i fremtiden vil håndtere strengere krav til bruk og utslipp av hydrogenperoksid.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
AQS er ett av selskapene som yter service i forbindelse med behandling med hydrogenperoksid. Selskapet har 80 ansatte langs kysten, og følger saken naturlig nok nøye.
- Vi er i første rekke en transportør av hydrogenperoksid. Vi har fartøy som er spesialdesignet for dette, men bruken skjer ute hos oppdretterne, og det er de som har utslippsløyve, sier daglig leder i AQS, Ove Løfsnes til Norsk Fiskeoppdrett / kyst.no.
Han er overrasket over den voldsomme oppmerksomheten rundt denne behandlingsformen, og understreker at hydrogenperoksid i utblandet tilstand er en harmløs oksidant som spalter seg i oksygen og vann når det brukes i lusebehandlingen.
Myndighetene vil ikke forby bruken av stoffet, men vil likevel pålegge brønnbåteiere som driver med hydrogenperoksid-behandling om å ha utslippsløyve. I dag pumpes vannet i sjøen etter behandling ombord.
Andre metoder
Bruken av hydrogenperoksid i behandlingen mot lakselus har fått mye oppmerksomhet i det siste. Etter at flere rekefiskere hevdet at rekebestanden er kraftig desimert på grunn av bruken av hydrogenperoksid i oppdrettsnæringen. Forskere hevder at dette ikke kan stemme da stoffet i sterkt fortynnet tilstand ikke påvirker miljøet.
Løfsnes forteller at selskapet for tiden jobber mye med å utvikle ulike andre metoder for behandling mot lus.