Full trøkk hos Aqua Circle
Det nyetablerte selskapet Aqua Circle produserer nye maskiner og stadig nye kjøpere viser sin interesse for det vesle Os-baserte selskapet. - Vi har fakturert 115 automater så langt og omsatt for cirka fire millioner, sier Tor Espen Skoglund i Aqua Circle til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Aqua Circle ble opprettet tidligere i vår på Os i Hordaland, og har per i dag kun en fast ansatt som er daglig leder Tor Espen Skoglund. Men selskapet har på den korte tiden etablert seg som en oppdrettsaktør bransjen har lagt merke til.
Bestiller mer
Han fikk med seg Vestmekaniske AS og Geir Niklas Bøe, som er ansvarlig for det tekniske. Der fra har selskapet nå etablert seg på markedet med 115 solgte automater og en omsetning på rundt fire millioner kroner.
- Vi har tre automater ute til test i dag og opplever at de som har testet automater er fornøyd og bestiller flere. Tilbakemeldingene er at de er lette å bruke og fungerer utmerket. Maskinene avlaster røkterne samtidig som rognkjeksen får det fôret den skal ha, sier Skoglund til kyst.no.
Selskapet utvikler produktene på bakgrunn av tilbakemeldinger fra kunder underveis, samt egne ideer om forbedringer.
- Vi bestiller hovedkomponenter til 100 bokser i slengen for å holde produksjonskostnadene nede, så noen endringer kommer først på neste 100 serie. Vi har tilpasset utførelsen på automaten samt beslag/festeanordninger slik at den lett kan tilpasset de forskjellige typer ringer som kundene bruker. Vi har også laget en prototype av en Auto Feeder med 2 sylindere og 4 fôrslanger, påpeker Skoglund.
Han sier at hensikten med denne maskinen er å kunne fôre til fire skjul i en merd.
- Test av denne fungerte veldig bra, og vi er klar for å ta imot bestillinger og sette i produksjon, legger Skoglund til.
I tillegg til fôringsanlegget for leppefisk og rognkjeks, jobber Aqua Circle i samarbeid med Norsk Oppdrettsservice i Flekkefjord på å utvikle et sentralfôringanlegg for småskala fôring til settefiskanlegg.
- Fôringsanlegget for settefisk er patentsøkt og skal lanseres i begynnelsen av desember, opplyser Jonny Møgster, som jobber med teknisk salg i selskapet.
Klar før jul
Det første anlegget er skalert til å fôre 15 kar og skal leveres før nyttår.
- Vi er godt i gang, men vi venter på noen av komponentene og regner med å montere det om cirka 14 dager. Da vil vi kjøre litt fullskala tester lokalt før vi leverer det til Norsk Oppdrettsservice. Planen er også å invitere noen potensielle kunder til demokjøring her på Os før vi sender det til kunde, sier Skoglund til kyst.no.
Han mener en av fordelene med dette anlegget er at de har en kasse med fôr til hvert kar med fisk. Da kan de derfor lett bytte til en annen type fôr eller til medisinfôr for hvert bestem kar om det er ønskelig.
- Vi har samtidig full kontroll på mengden fôr som blir distribuert til hvert kar, ned til grammet. Det blir litt opp til hver enkelt kunde hvor mye informasjon de ønsker å hente ut fra systemet, men mulighetene er uendelige, sier Skoglund.
- Vi ønsker stabile langsiktige inntekter og har derfor valgt å tilby utleie i tillegg til salg. Noen kunder ønsker gjerne ikke å binde kapital ved å kjøpe og føler leie av utstyr er en bedre løsning. Inkludert i leie pris er også montering og oppfølging samt service ute på anleggene, sier han.
Fremtidsplanene er på plass
Planen for fremtiden har Skoglund på plass. Han sier de ønsker å selge så godt de kan av produktene de har så langt, men opplyser at de bruker også mye tid og penger på å utvikle nye gode produkter som selskapet mener oppdrettsnæringen har stor nytte av.
- Vi har ambisjoner om å satse internasjonalt etterhvert, men velger å konsentrere oss om markedet lokalt i første omgang. Vi har flere interessante produkter på gang, men jeg vil ikke røpe noe om det enda, sier en hemmelighetsfull Skoglund.
- Fôringsanlegget som Aqua Circle har utviklet bygger på de samme prinsippene som et foringsanlegg for laks.
- Den største forskjellen er størrelsen, og det faktum at alt styres ved hjelp av trykkluft. Fôringsanlegget kan festes til merdkanten, der man også har tanken med fôr. Fra denne går det to fôrslanger ut til leppefiskburet.