Mørenot Robotics er nominert til innovasjonspris på Aqua Nor
Undervannsroboten til Mørenot Robotics er nominert til Stiftelsen Nor-Fishings Innovasjonspris for utviklingen av en selvstyrende undervannsrobot, melder Aqua Nor i en pressemelding.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Roboten hindrer groepåslag ved hjelp av lavintensitets børsting. Notroboten blir lansert under årets Aqua Nor, skriver de.
Yngve Askeland som er utviklingsansvarlig i Mørenot foreller at NetRobot X2 er et verktøy røkteren som miljøet og fisken nyter godt av. Han legger til at roboten går i et forhåndsprogrammert mønster på notveggen.
- Børstene på roboten sørger dermed for at groe ikke får tid til å feste seg, sier han.
Unngå notspyling og impregnering
Askeland forteller at oppfinnelsen skal minske konsekvensene av notspyling.
– Vi ser at notspylingen er dårlig for miljøet på grunn av både klimagasser og dieselbruk - og at det også stresser fisken. Hyppig notskifting i tillegg er en stor kostnad som øker rømningsfaren. Da er det lurt med en automatisert kar som fyker rundt på notveggen og holder den ren, forteller Askeland i pressemeldingen.
Travel renholder
Roboten minner om robotstøvsugerene mange har hjemme. NetRobot X2 trenger imidlertid ikke å lades opp og har elektriske thrustere som sikrer riktig trykk inn mot notveggen. En stor merd deles vanligvis opp i fire soner, hvor roboten kan manøvrere opp og ned langs hele notveggen.
– I løpet av én dag rekker den gjerne å børste en sone 10-12 ganger. Fisken liker den veldig godt. Roboten er helelektrisk og støyfri, og drives via en kabel som plugges i strømforsyningen på merdkanten, forklarer Askeland.
Han legger til at utviklingen av NetRobot X2 har vært et langt løp hvor hovedutfordringen har vært å få roboten til å gå jevnt og holde seg stabil mot notveggen.
«Internet of things»
Roboten er i dag koblet opp mot nettet slik at man har kontroll på enheten. I fremtiden er det enda flere muligheter – og Askeland trekker frem både «internet of things» og inkorporering av sensorer i merden som kan snakke med roboter og hverandre.
- I dag er 22 roboter ute hos kunder for langsiktig testing. Planen er å utvikle et operasjonssenter som har kontroll på oppfølging av utstyret som er ute, skrives det i pressemeldingen.
Stolt over nominasjonen
Askeland forteller at Mørenot er stolte over å bli nominert til Innovasjonsprisen.
– Prisen henger veldig høyt i leverandørindustrien fordi den viser at man har gjort noe som fortjener å bli lagt merke til. Det er en meget kompetent jury som vurderer kandidatene, og vi er beæret over å være nominert, sier Askeland.