Bjørn Myrseth, ble hedret for sitt bidrag til akvakultur under Aqua2024.

Bjørn Myrseth hedret for bidrag til akvakultur

European Aquaculture Society hedrer Bjørn Myrseth for hans eksepsjonelle bidrag til europeisk – og global – akvakultur.

Publisert Sist oppdatert

Under åpningsseremonien for AQUA 2024-arrangementet i København, Danmark, ga European Aquaculture Society (EAS) sin høyeste utmerkelse – Honorary Life Membership – til Bjørn Myrseth. 

AQUA 2024 ble samorganisert av European og World Aquaculture Societies og hadde 3 600 deltakere fra mer enn 80 land. Bente Torstensen, EAS-president 2022-2024, introduserte og delte ut prisen.

Myrseth mottar prisen på bakgrunn som en pioner innen fiskeoppdrett i europe, samt for å være en av grunnleggerne av EAS i 1976. Han er den 16. mottakeren av prisen.

Han var også nasjonal representant for Norge fra 1976 til 1985, før han kom tilbake til styret og ble EAS-president fra 1992–1994 og deretter igjen fra 2016–2018. Dette er første gang EAS har hatt samme president i to ikke-sammenhengende perioder.

Bjørn Myrseth ble uteksaminert med en mastergrad fra Universitetet i Bergen i 1971. Etter utdannelsen var han med på å grunnlegge Stolt Sea Farm, som spesialiserte seg på produksjon av laksesmolt i Norge og senere i Skottland, USA og Canada. Bjørn var den sentrale drivkraften bak selskapets engasjement i stør-oppdrett i California.

Hør mer om Bjørn Myrseth i Kystpodden:

Han ønsket deretter å diversifisere sine interesser, og gjennom Marine Farms AS, hvor han var administrerende direktør, gjorde han investeringer i Hellas, Spania, Storbritannia og Chile. Dette var starten på Galaxidi Marine Farm i Hellas og Culmarex i Spania. Marine Farms ble børsnotert på Oslo Børs i 2006, med virksomhet i Storbritannia, Belize, Vietnam og i Spania. I 2012 ble han utnevnt til styreleder i lakseforedlingsselskapet Morpol etter deres oppkjøp av Marine Farms.

Bjørn Myrseth mottar prisen under Aqua2024.

Bjørn ble tildelt Federation of European Aquaculture Producers «Award of Excellence» i 2011 for sin «eksepsjonelle innsats for europeisk akvakultur». I 2013 ble han tildelt en livstidsutmerkelse av Global Aquaculture Alliance. Dette er bare to av hans mange anerkjennelser.

Fortsatt aktiv

Bjørn var leder for EAS WAS World Aquaculture-arrangementet i Torremolinos, Spania, i 1993, og han var igjen leder av AQUA 2024s styringskomité, 31 år senere.

Som alle pionérer hviler han ikke på sine laurbær, men forblir aktiv, fortsetter å lede og lære. Han er fortsatt styremedlem i selskaper over hele verden og tilbyr konsulenttjenester gjennom sitt eget selskap, Vitamar.

Honorary Life Membership of EAS er en pris som gis til noen som har hatt en betydelig innvirkning på utviklingen av europeisk akvakultur. Siden 1981 har EAS gitt denne utmerkelsen til svært få personer, inkludert Eric Edwards, Peter Hjul, Colin Nash, Courtney Hough, Pascal Divanach, Patrick Sorgeloos, Michael New, Sachi Kaushi, Stefano Cataudella og László Varadi.