Salmobreed har ikke troen på GMO-laks
Genetikk er langsiktig arbeid, og vi har ikke troen på GMO hverken nå eller i fremtiden, uttalte Håvard Bakke, direktør i Salmobreed under en laksedebatt.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I november 2015 godkjente USA for første gang genmodifisert laks for salg. Selskapet Aqua Bounty står bak fisken som har fått satt inn et gen for veksthormon som skal gjøre at fisken vokser hele året og når når slaktevekten fortere enn vanlig avlet laks.
Les også: GMO-laks kan ha flere fordeler
På Litteraturhuset i Bergen i forrige uke arrangerte Bioteknologirådet, Havforskingsinstituttet og Nifes til debatt om GMO-laks.
Agenda var å belyse følgende: Hvordan vil den genmodifiserte laksen påvirke miljøet, og hva vil genmodifiseringen ha å si for helsen til laksen og de som skal spise den? Vil den nye laksen true Norges stilling som verdens største innen fiskeoppdrett?
Håvard Bakke var første på podiet og uttrykte tydelig at Salmobreed ikke har troen på GMO-laks.
- Vi har et statement på vår hjemmeside som sier at vi ikke bruker GMO-laks i vårt avslarbeid. Slik er det og slik vil det bli ei god stund fremover. Når folk spør hvorfor ikke, så er det fordi vi tror ikke markedet i Norge og Europa vil akseptere en genmodifisert laks. Det er ikke en effektiv måte å gjøre utvalg for de kvantitative egenskapene vi snakker om. Genetikk er langsiktig arbeid, og vi har ikke troen på GMO hverken nå eller i fremtiden, sa han.
Les også: Ønsker ikke GMO-laks som markedsprodukt
Kan løse enkelte egenskaper
Det ble på møtet nevnt at Aqua Bounty har jobbetmed genmodifisert laks i over 20 år . Bakke mener det ville nok tatt like lang tid for de om selskapet skulle satset innen samme område.
- På spørsmål om det kan bli aktuelt, må jeg si at jeg tror nok at GMO kan løse enkelte egenskaper eller enkelte problem for oss. Men for kvantitative egenskaper, så er det som sagt lite effektivt og det er begrenset hva vi kan oppnå ved det.
Les også: GMO-laks markedsklar innen to år
- Jeg vil tilslutt addressere den reklamen Aqua Bounty gjør for sin tilvekst. De hevder dobbel så raskt veskt på laksen. Noe de har gjort i 20 år. Men hvis vi sammeligner tallene nå, vokser ikke laksen noe fortere. For 20 år siden gjorde den nok det, men ikke nå, sa Bakke bestemt.
Genomisk seleksjon
Per i dag ser de derfor ikke for seg GMO i norsk avlsarbeid.
- Vi tror ikke det er så store fordeler med GMO i fremtiden, vi holder oss til avl uten. Men vi tar i bruk ny teknologi, blant annet genomisk seleksjon, som er det siste steget som vi nettopp er startet med på laks. Det vil vi utvikle videre og gi oss både raskare fremgang og et sikrere utvalg, avsluttet Bakke.
Les også: Marine Harvest vil ikke produsere GMO-laks
Les også: Nå kommer GMO-laks
Les også: Kan ikke utelukke aksept for GMO på lengre sikt
Les også: Amerikanerne sier nei til GMO-laksen – foreløpig