Skotsk oppdretter tester ut automatisk lusetelling
Automatisk lusetellingssystem testes nå også ut i Skottland.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Systemet, som bruker maskinlæring for å analysere kamerabilder av laks i merden, er levert av Aquabyte, som er basert i Norge og Silicon Valley i California. Kameraene har vært i drift siden begynnelsen av oktober.
Aquabytes kameraer er testet av rundt 20 lakseoppdrettere i Norge, men myndighetene har inntil nylig insistert på at all laskelusinformasjon fra kamerateknologi blir støttet av manuell telling. Det har nå endret seg ettersom de to lakseoppdretterne Kvarøy Fiskeoppdrett og Seløy Sjøfarm har fått dispensasjon fra Mattilsynet til å bruke automatisk lusetelling alene.
Aquabyte-sjef Bryton Shang sier til Fishfarmingexpert at nøyaktigheten som ble tilbudt ved fjerntelling av lus var mye større fordi det ble sett på så mange flere fisk. Systemet fjernet også behovet for å håndtere fisk.
- Det burde ikke være behov for å håndtere fisken lenger. Det er dårlig for fisken, og det er ikke statistisk signifikant. Du kan telle ti ganger så mange fisk om dagen (ved hjelp av et kamera i merden) som du kan telle manuelt på en uke. Det er en annen størrelsesorden. Da ser du de faktiske angrepsmønstrene, og du påvirker ikke prøvetakingen din, og du tar ikke bare taperfisken øverst i merden, forteller han til kyst.nos søsternettsted Fishfarmingexpert.com.
Les mer om automatisk lusetelling i Norsk Fiskeoppdrett nr 9:
Tregere skotsk internett
Aquabyte-systemet som brukes i Skottland og i Chile, er tilpasset det som brukes i Norge for å ta hensyn til lavere internettkapasitet på lokalitetene.
- I Skottland måtte vi bygge en versjon der bildene behandles på kameraet, slik at du ikke bruker båndbredden ved å kontinuerlig overføre bildene over internett ettersom nettet i Skottland er vesentlig tregere, opplyser Shang,.
Selskapet hadde til hensikt å etablere et kontor i Skottland tidligere i år, men planen ble forsinket på grunn av Covid-19-pandemien. Fordi det ikke har personale tilgjengelig i Skottland for å tilby støtte til oppdrettere, har Aquabyte ennå ikke tilbudt utstyret til andre selskaper som kan være interessert.
- Hvis og når ting løser seg, vil vi se på det igjen, sier Shang, som understreket at Aquabyte var opptatt av å etablere seg i landet.
Les hele saken på Fishfarmingexpert.com.