Holder webinar om automatisk lusetelling
Aquabyte følger opp webinaret Aquaculture AI i november, og inviterer til nok et svært aktuelt webinar.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Aquabyte samler oppdrettsaktører, Mattilsynet og egne ressurser for å belyse status for automatisk lusetelling, hva dispensasjonene som er gitt fra Mattilsynet betyr, hvordan oppdrettere bruker teknologien – og hva som ligger i kortene fremover.
- Forrige webinar var en ubetinget suksess med mer enn 350 påmeldte fra inn- og utland. Vi ser at nysgjerrigheten til den nye teknologien er stor, og det er en stor entusiasme i oppdrettsnorge nå når Mattilsynet har innvilget de første dispensasjonene for å ta i bruk automatisk lusetelling som eneste metode for å telle lus, sier Hans Runshaug – sjef for Aquabyte i Norge,
I slutten av november kom nyheten som oppdrettsaktører og presse over store deler av verden betegnet som en revolusjon innen den pågående digitaliserings-revolusjonen i oppdrettsnæringen: Mattilsynet innvilget de første dispensasjonssøknadene fra luseforskriften for å telle lus utelukkende ved bruk at et automatisk system basert på kunstig intelligens og avanserte algoritmer.
Solide data
Kvarøy Fiskeoppdrett AS og Seløy Sjøfarm AS fikk som første oppdrettere noensinne godkjenning av Mattilsynet til å telle lakselus automatisk og kontinuerlig med Aquabyte sitt system. Det betyr at man slipper å ta fisk opp av merden hver uke, får mer nøyaktige tall, optimaliserer driften og bedrer fiskevelferden.
- Det at man hos Mattilsynet nå åpner for dispensasjon til å telle lakselus automatisk, er etterlengtet. Vi ser at Aquabytes system gir oss solide data. Ikke bare en gang i uken, men kontinuerlig. Og vi kan nå bruke ressursene vi tidligere har brukt på manuell telling til andre oppgaver, uttaler Håvard Olsen hos Kvarøy Fiskeoppdrett.
[Kvarøy Fiskeoppdrett forteller mer om sine erfaringer på webinaret]
Webinaret som sendes live fra GreenFloor i Media City Bergen onsdag 27. januar er gratis og åpent for alle. I webinaret kan vi blant annet høre Else Marie Djupevåg fra Mattilsynet foredra om Mattilsynets forventinger og krav til automatisk lusetelling, Alf Gøran Knutsen fra Kvarøy Fiskeoppdrett fortelle om deres erfaringer - og Bjørn Gillund fra Sinkaberg Hansen gir sitt syn på hvordan bygge gode prosedyrer for fiskehelse.
- Dispensasjonene åpner en ny æra i oppdrettsnæringen. Vi vil fremover vise at teknologien ikke bare virker – den gir svært merkbare effekter på fiskehelse, økonomi og forutsigbarhet i industrielt oppdrett, avslutter Nikolas Kallas – produktsjef hos Aquabyte.