Aquadomen skadet i orkanen “Ole”
Det lukkede oppdrettsanlegget Aquadome fikk skader da orkanen «Ole» herjet Nordlandskysten i helgen. Anlegget var under teknisk uttesting, og det var følgelig ikke satt ut fisk i anlegget.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Aquadomen, som ble sjøsatt i november og plassert på en lokalitet i Hamarøy, var under teknisk utprøving. Nå blir anlegget undersøkt for å avklare hvor omfattende skadene er, skriver Cermaq i en pressemelding.
- Aquadomen er en betydelig satsing for å se på mulighetene for ny teknologi. Lukkede anlegg i sjø må tåle stormer og ekstremvær, og slik sett er de erfaringer vi nå høster svært nyttige. Det er tidligere kjørt et omfattende testprogram, herunder modellforsøk i bølgetank. Men den reelle testen får man ikke før utstyret blir testet i fullskala under virkelige forhold, sier Geir Molvik, administrerende direktør i Cermaq Norway AS.
Cermaq har 22 konsesjoner i Nordland som alle ble utsatt for orkanen Oles herjinger. Før orkanen ble beredskapen på anleggene gjennomgått og etter orkanen blir alle anlegg sjekket for å sikre at det ikke er skjedd skade som vil føre til rømming. Flåter, merder med tradisjonelle nøter og merder med econet har tålt ekstremværet, mens prototypen av det lukkede anlegget, slik den er utformet i dag, ikke sto imot naturkreftene.
- Aquadomen var testet og sertifisert. Nå må vi vurdere skadene på prototypen og hvordan vi kan bruke erfaringene fra ekstremværet i den videre utviklingen av Aquadomen, sier Øystein Grønolen, daglig leder i MSC.
Aquadome er et konsept for fullskala lukket anlegg for fiskeoppdrett i sjø. Aquadomen er halvkuleformet med totalvolum 5.560 m3 og er laget av kompositt. Aquadomen er et samarbeidsprosjekt der Innovasjon Norge har vært med å finansiere prototypen, og den planlagte biologiske testing av anlegget gjennom tre produksjonssykler støttes av Forskningsrådet og omfatter deltakelse fra Nofima, Universitetet i Nordland, Akva Group og NCE Aquaculture i tillegg til MSC og Cermaq.