Jarle Lønning er daglig leder i Haugesund-selskapet Aquafarm Equipment.

– Norsk teknologi blir nå flyttet til utlandet

I regnskapet til Aquafarm Equipment står det at hele aksjekapitalen er tapt. Nå har selskapet blitt «tvunget» til å se til utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Aquafarm Equipment designer og produserer flytende, lukkede oppdrettsmerder. I selskapets regnskap for 2023 kommer det frem at det er knyttet usikkerhet til fortsatt drift.

Aquafarm Equipment AS

Tall i millioner kroner 2023 2022
Omsetning0.14-5
Driftsresultat-13.8-27.6
Res.f.skatt-18.2-43.9
EK-andel %-152%-142%

Nøkkeltall for 2023 og 2022.

Tallenes klare tale viser et driftsresultat på minus 13,8 millioner kroner, og et årsresultat på minus 18 millioner kroner. Året før var underskuddet enda høyere, med 43,9 millioner kroner i minus.

Reddet av eiere

Ifølge regnskapet har eierne bak gitt et likviditetslån til Haugesund-selskapet, for å sikre drift i perioden frem til en planlagt kapitaløkning.

Største aksjonær i selskapet er Columbi Salmon, med en eierandel på 32 prosent.

– Det er i 2024 gjennomført en kapitaløkning med gjeldskonvertering og innbetaling på totalt 13 millioner kroner, kommer det frem i regnskapet.

Til Kyst.no forklarer daglig leder Jarle Lønning at selskapet har sikret kontrakter som vil gi et betydelig overskudd i 2024.

Han kan ikke avsløre hvilke selskaper det er med, eller hvor de har inngått kontrakter, men sier det ikke er i Europa.

– Selskapet er ikke i fare for konkurs, og vi vil ha positiv egenkapital fra andre kvartal i år, understreker han.

– Langsom behandling

Lønning forklarer at underskuddet skyldes ingen salg, i påvente av avklaringer fra myndighetene i forhold til en miljøteknologiordning.

– Dette er pt uendret, så vi ble nødt til å satse utenlands. Uten interesse fra utlandet ville vi ha vært i en reel konkurssituasjon, på grunn av ekstremt langsom behandling i departementet, på en sak som har bred oppslutning på Stortinget.

Den daglige lederen mener dette er helt uforståelig.

– Norsk teknologi blir nå flyttet til utlandet og selskap vil flagge ut, kommenterer han.