Fra 5 til 156 millioner på fire år
Reisen fra en omsetning på ca 5 millioner kroner i 2015 til 156 millioner i fjor, har gjort Fluctus til en gasellevinner i vest. I nord har et annet lakserelatert selskap, Aquafuture, gjort det samme.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
På sin Facebookside, skriver Fluctus at de er stolte over å bli kåret til årets gasellevinner i region vest – Hordaland og Sogn og Fjordane.
Gaselle-betegnelsen gis til Norges raskest voksende og mest økonomisk vellykkede bedrifter. Selskapene må minimum ha doblet omsetningen på fire år og i tillegg gå med overskudd. I år var det 3484 selskaper som tilfredsstilte vekstkravene.
Fluctus fikk i 2015 en omsetning på 5,5 millioner og et driftsresultat på 135 tusen. Omsetningen steg så til 44 millioner andre driftsåret, 105 millioner tredje året og altså 156 millioner i fjor. Driftsresultatet endte da på 7,6 millioner kroner. Selskapet selger for det meste fôringsanlegg og fôrflåter.
Fluctus ble overlevert prisen i Bergen torsdag 21. november.
I reportasjen fra Dagens Næringsliv forteller Runar Hatlevik om veien fra starten 2015 til i dag, og om konflikten med Steinsvik, som senere har skiftet navn til Scale Aquaculture.
– Denne saken er for oss avsluttet. Vi har ingen forventninger om at det skal skje noe mer i denne saken, sier Hatlevik til Dagens Næringsliv.
Vekst på bærekraft
Det er ikke bare Fluctus som har blitt kåret til vekstvinner blant selskap knyttet til laksenæringen. Det har også det brønnøysundsbaserte Aquafuture AS gjort. De ble kåret som vinner i nord den 19. november.
Selskapet produserer laks i lukkede merder, uten lus og hvor slammet blir tørket og brukt blant annet som biodrivstoff for busser i Trondheim.
Selskapet har på fem år økt driftsinntektene fra seks millioner kroner i 2014 til 250 millioner kroner i 2018 på å selge miljølaks. Driftsresultatet endte i fjor på nær 31 millioner, altså en driftsmargin på ca 15 %.
– Fokuset vårt er null lus, null rømming og å samle opp avfallet. Vi har ingen lakselus, ingen rømning og tar vare på stor del av sedimenter fra avføring og laksefôr, sier daglig leder Trond-Otto Johnsen til Dagens Næringsliv.
Strengere miljøkrav
Til Kyst.no forteller Johnsen at det oppleves som produktivt å vinne prisen og at håper at de får muligheter til å vokse videre.
- Planene videre er å videreføre forskningen vår på lukkede merdsystemer, forteller han.
Han legger til at det å vinne prisen gjør at de blir lagt mer merke til, spesielt med tanke på metoden som de bruker til å produsere laks.
- Vi håper at teknologien blir tatt i bruk, men da må myndighetene legge til rette for dette gjennom en ny konsesjonsordning med kanskje litt strengere miljøkrav, sier han.