Stavanger-bedrift automatiserer sortering med ultralyd
Aquaticodes nyvinning kan sortere 10 000 laksesmolt per time basert på blant annet kjønn. Den AI-drevne maskinen lanseres nå offisielt etter grundig testing hos Salmones Camanchaca, verifisert over tid og i stor skala med en nøyaktighet på over 97%, hevder selskapet.
Manuelle ultralyd-operatører sorterer rundt 100 millioner smolt hvert år i Chile. Både hann- og hunnfisken viser bedre tilvekst hver for seg sammenlignet med blandete grupper. Automatisering vil gi økt presisjon, fleksibilitet og effektivitet. Dette gjør praksisen tilgjengelig i markeder der manglende ekspertise og høye lønnskostnader har vært til hindring, heter det i pressemeldingen.
- Camanchaca har vært en uvurderlig støttespiller. Vi er takknemlig for at de har gitt oss tilgang til både testfasiliteter, verdifull kunnskap og erfaring, sier Stian Rognlid, administrerende direktør i Aquaticode.
Startet i 2021
Arbeidet hos Camanchaca, som sorterer 15 millioner fisk årlig, startet i 2021. Den første prototypen ble utviklet side om side med de eksisterende sorteringslinjene. Camanchacas bidrag har vært viktig for trening av algoritmen som predikerer kjønnet til fisken, i tillegg til klassifisering av både tidlig kjønnsmodning og deformiteter.
- Innovasjon er strategisk viktig for oss i Camanchaca, forklarer Carlos Soto, Leder for FoU.
- Kunstig intelligens er blant de mest lovende megatrendene innen matproduksjon. Vi støtter fullt ut initiativer som kan bidra til mer effektiv og bærekraftig lakseoppdrett.
Betydningen av smoltkvalitet for laksens ytelse og velferd må ikke undervurderes, mener Stian Rognlid, som har tydelige ambisjoner for fremtiden.
- SORTpro er en plattform. Vi introduserer kontinuerlig ny funksjonalitet for å kunne identifisere faktorer som påvirker fiskens vekst, helse og robusthet. Funksjonene vil skape verdi for oppdretterne enkeltvis, men de vil ha enda større effekt samlet.
Stavanger-baserte Aquaticode, som ble etablert av Nacre Capital, en såkalt ‘venture builder’ med fokus på maskinsyn og biologi, hentet 60 millioner fra investorer i 2022.