Arctic Filet i Torsken sommeren 2017. Foto: Thomas Rasmussen

Avansert fryseteknologi gir resultater hos Arctic Filet

Det er nå ett år siden verdens første og eneste CO2-baserte medstrømsfryseri åpnet i Torsken. – Vi har klart å lagre CO2, og utnytte det slik ingen har klart tidligere, sier Ove Thu.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Villa Seafood eier prosesseringsanlegget med tilhørende fryselager Arctic Filet, sammen med Wilsgård Fiskeoppdrett. De står også for den daglige driften av anlegget, samt salg og markedsføring av produktene som kommer ut av anlegget.

Ove Thu, daglig leder i Arctic Filet og Villa Seafood. Foto: Villa Seafood.

Anlegget er utstyrt Superfreeze-system fra Kuldeteknisk, som muliggjør innfrysning ved temperaturer ned mot -50 grader celsius, og samtidig tar vare på all energien denne kuldeproduksjonen medfører.

Ove Thu, som er daglig leder Villa Seafood og Arctic Filet, sier til kyst.no at det CO2-baserte fryseriet på en måte er et kinderegg for selskapet.

- Det er et effektivt anlegg som fryser ned fisken, og gir høy kvalitet. Hovedfokuset vårt for investeringen i anlegget var kvaliteten det gir. Miljøfordelene ble et biprodukt.

Produserer egen energi

Han forklarer videre at CO2, lagres og utnyttes i høytrykkssystem, slik at de produserer nok energi til å varme opp 170 000 liter vann til 70 grader hver dag, ved å trekke ut kulden.

- Denne energien bruker vi blant annet til å varme opp lokaler, varme grunnen, og varmt vaskevann til anlegget, som igjen gir bedret hygiene, nesten gratis, sier han.

Han legger til at investeringene i en slik løsning er dyrere enn i ordinære anlegg men at den gir en rimeligere drift.

- Fryseriet er enda det eneste med denne teknologien i Norge. Bakgrunnen for løsningen er med  utgangspunktet i teknologien som ble brukt på Roaldnes båten, men her vi har frysetunneler istedenfor en platefryser slik man har på båten med kontaktfrysing. Hos oss er det luften som blåser rundt og fryser ned og ikke kontakt med plater, forklarer han.

- Rent teknisk brukes det også ti små kompressorer istedenfor én stor, slik man gjerne bruker på ordinære fryselagre, så systemet er mindre sårbart.

- Vi har klart å lagre CO2 og utnytte det slik ingen har klart tidligere. Ikke en gang på Mongstad og Månelandingsprosjektet fikk de til en slik effektiv lagring av CO2, legger han til.

Fiskeriminister Per Sandberg ved åpningen av Arctic Filet AS, 4. November 2016. Foto: Villa Seafood

2017 snur fjorårets røde tall

Villa Seafood kom inn på eiersiden i Arctic Filet for 2,5 år siden, og da startet også bygging av fryseriet.

- Da var det kun fersk fisk som var i system, og det går ikke å drive et anlegg her med bare dette i dag. Noe av forutsetningen for at vi gikk inn på eiersiden var fryselageret, forklarer Thu.

Og november i fjor åpnet Fiskeriminister Per Sandberg anlegget. Siden da har de produsert 4300 tonn ferdigvarer av laks, til en verdi av 328 millioner kroner.  Men driften har imidlertid ikke vært helt problemfri.

I starten hadde de blant annet utfordringer i forbindelse med innkjøring av de nye tekniske innovasjonene, samtidig som de gikk glipp av tidenes høyeste laksepriser i oppbyggingsperioden.

- Som et resultat av dette var tallene røde frem til sommeren, men siden sommerferien har den tekniske driften fungert bra, lakseprisene vært noe lavere og man regner med å gå ut av året med en liten pluss.

Ny teknologi og økt robotisering

Selskapet har den siste tiden også inngått flere partnerskapavtaler for ytterligere utvikling av produksjonslinjene. Hovedfokus er på robotisering for å øke både kapasitet og kvalitet ytterligere.

- No skreiv vi nylig under ny kontrakt i forbindelse med et robotiseringsprosjekt som kan være revolusjonerende innen fiskeindustrien, sier Thu.

Han forteller teknologien som de jobber med innen robotiseringen her, kan berøre hele produksjonslinjen deres.

- Det mest revolusjonerende snakker vi ikke om enda, da vi gjerne vil søke designbeskyttelse og kanskje ta patent på det. Så her må vi være hemmelighetsfulle før dette er på plass, og vi vet det virker.

Fremover skal de ifølge direktøren bruke både tid og penger til å teste ut teknologien.

-  Vi har et lite anlegg, på et lite sted. Det er 200 mennesker lokalisert i Torsken, så vi må finne enkle og smarte løsninger. Ikke har vi stor plass, eller uendelige ressurser, så å få på plass ny teknologi er viktig for fremtiden. Resultater fra prosjektet regner vi med å ha på plass i løpet av sommeren.

Flere arbeidsplasser

Med implementering av ny teknologi og økt robotisering ser han også for seg behov for flere arbeidstakere, både innen teknisk drift, ledelse og produksjon.

- I dag er vi cirka 35 ansatte ved anlegget og det er gledelig å kunne bidra til økt verdiskaping lokalt, og øke sysselsettingen og ringvirkningene også i fremtiden, slår Thu fast.

Utvikling av løsningene så langt har blitt muliggjort gjennom støtte til risikoavlastning både fra Enova, Innovasjon Norge og Forskingsrådet.