Uenighet om forskning på ILA-spredning
En gruppe forskere fra Veterinærinstituttet, Universitetet i Oslo og Norsk regnesentral har i samarbeid analysert ILA-utbrudd for å finne ut noe om hvordan viruset spres. – Et mer eller mindre ubrukelig studium, mener professor Are Nylund ved Univesitetet i Bergen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Forskergruppen som består av Ida Scheel, Magne Aldrin, Arnoldo Frigessi og Peder A Jansen, analyserte ILA-utbrudd i perioden 2002-2005. De tok hensyn til avstand i sjø mellom lokalitetene, kontaktnettverk mellom lokalitetene gjennom delt infrastruktur, effekter av biomasse på lokalitetene samt andre potensielle smitteveier innen oppdrettsnæringen. Datasettet inneholder informasjon fra 1035 lokaliteter og 41 ILA-utbrudd.
- Modellen viser at 30 prosent av ILA utbruddene sannsynligvis skyldes lokal smitte fra nærliggende lokaliteter med ILA utbrudd eller kontakt mellom lokaliteter med samme eierskap. En smittet lokalitet innen 5 km avstand representerer den største risikoen. Stor biomasse i anlegg med ILA utbrudd synes også å ha en effekt på sannsynligheten for spredning til mottagelige lokaliteter. 70 prosent av utbruddene har en annen sannsynlig forklaring enn avstand til en smittet lokalitet, og kan skyldes faktorer som brønnbåttrafikk eller infisert smolt, konkluderer de i artikkelen, som er publisert 13. februar 2007 i Journal of the Royal Society Interface.
I en sak på Veterinærinstituttets hjemmesider (linken er nå død) kommenterer de at modellen vil gi et viktig innspill til forvaltningen med hensyn på lokalisering av oppdrettsanlegg og håndtering av ILA-utbrudd.
Nylund kritisk
Professor i fiskehelse ved Universitetet i Bergen, Are Nylund er kritisk til hvordan de har utført analysen. - Dette studiet er i likhet med tidligere studier mer eller mindre ubrukelig. De har ikke gått inn på analyser av ILA-virus fra de enkelte utbrudd, samtidig som de setter likhetstegn mellom ILA og tilstedeværelse av ILA-virus. Dette på tross av at det foreligger omfattende dokumentasjon på at ILA-virus spres og er til stede i laks uten at dette fører til utvikling av ILA. Studiet sier med andre ord svært lite om spredning av ILA virus, men også lite om hvilke faktorer som kan utløse ILA i en smittet populasjon. På denne bakgrunn føyer dette studiet seg inn i en rekke av tilsvarende studier som ikke er særlig informative, sier han i en kommentar.