Visningssenteret for akvakultur blir det første av sitt slag langs den sørlige kyststripen.

Første visningssenter mellom Oslo og Haugesund

«Havet som ressurs» åpner 13. august i Arendal. Visningssenteret for akvakultur blir det første av sitt slag langs den sørlige kyststripen.

Publisert Sist oppdatert

Visningssentre for akvakultur er en viktig kilde til objektiv kunnskap om næringen landet over. Sørpå, derimot, har det ikke vært et eneste visningssenter mellom Haugesund og Oslo. Nå skal det endres.

På Vitensenteret Sørlandets avdelinger i Arendal, Kristiansand og Kvinesdal (under etablering) åpnes nå visningssentre som skal sørge for å vekke nysgjerrighet og spre kunnskap om landets nest største eksportnæring. I Korshamn vil det også legges til rette for å besøke oppdrettsanlegget.

Sørlandet Visningssenter ble etablert i 2023 og eies av Sekkingstad og Åge Igland.
Visningssenteret for akvakultur blir det første av sitt slag langs den sørlige kyststripen.

Åpning og debatt

I den forbindelse inviterer Vitensenteret Sørlandet, sammen med Sørlandet Visningssenter, til offisiell åpning tirsdag 13.august klokken 12.00 i Vitensenteret Arendals lokaler. Fylkesordfører Arne Thomassen og Arendals ordfører, Robert Cornels Nordli, vil stå for åpningen.

En påfølgende debatt vil gå i dybden på hvordan en kan sikre innovasjon, kompetanse og bærekraft i næringen i årene som kommer.

Her vil en rekke av landets fremste ressurser innen hav- og sjømatnæringen delta med sine synspunkter, blant andre havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø, og adm.dir. for Norges Sjømatråd, Christian Chramer. Utstillingen vil være visuell og egnet for gode fotomuligheter.

Fra nysgjerrighet til kompetanse

De skriver at dette vil være et sårt tiltrengt tilskudd langs kyststripen for å skape interesse for en av landets aller største næringer. 

- Fremtidig kompetanse begynner med barn og unges nysgjerrighet. Vi har derfor tro på at 250m2 med prøve-selv-installasjoner, spill og konkurranser vil kunne bidra til at flere får øynene opp for mulighetene som ligger i hav og sjømat, sier leder for Vitensenteret Sørlandet, Kine Wangerud.

 Visningssentre for akvakultur er primært å finne vest og nord i landet.  

- Gjennom et slikt visningssenter kan vi sørge for å bringe objektiv og ny kunnskap om utviklingen i oppdrettsnæringen, om fiskehelse og næringens påvirkning på miljø og livet under vann, sier administrerende direktør i Sekkingstad AS, Andreas Mikalsen.

Sørlandet Visningssenter ble etablert i 2023 og eies av Sekkingstad og Åge Igland.

Sekkingstad er en sentral aktør innen videreforedling og salg av norsk laks i verdensmarkedet. Oppdrettsdriften skjer i samarbeid med Korshavn Havbruk og driften av visningssenteret i samarbeid med Vitensenteret Sørlandet.

Presse og andre interesserte er velkomne til å delta på både åpningen og panelsamtalen, med en påfølgende omvisning og utprøving av utstillingen.