Aqua Nor: Plany satser på semi lukkede anlegg
Plany holdt tirsdag en pressekonferanse under Aqua Nor messen i Trondheim, der de drøftet sine nye produkt som vil ifølge selskapet være framtiden for oppdrettsnæringen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Utstyrsleverandøren Plany og AGA ønsker å stoppe oppblomstring av AGD og lakselus og satser derfor på luseskjold, rent ferskvann og tilførsel av oksygen.
De to representantene Børre Waagen og Kenneth Brandal i Plany, hadde også fått med seg Tore Jakob Reite, ansvarlig for AGA fiskeoppdrett for å fortelle om de nye løsninger for oppdretterne.
Daglig leder Børre Waagen tok ordet og drøftet lukkede anlegg satt opp mot semi lukkede anlegg.
- Lus er et stort problem, som vise seg å være vanskelig å bekjempe. Lusene er blitt mer resistente og næringen må satse på nye metoder for å bekjempe parasittene, uttalte Waagen.
Les også: Aqua Nor: Ettertanker etter Nina-rømmingen
- Hvis lusa ikke kommer i kontakt med fisken, kan den heller ikke skade den, det er det vi jobber for og ønsker å få til, legger han til.
De to selskapene har sammen med Sintef valgt å satse på oksygentilførsel til merdene.
Selskapet produserer blant annet luseskjørt, disse skjoldene holder lus og AGD amøbene borte fra fisken, men som de tidligere oppdretterene har erfart blir det mangel på oksygen til fisken.
- Løsningen vi nå ønsker å promotere er tilførsel av oksygen til merdene. Plany har derfor samarbeidet med AGA for å komme fram til produktet Solvox dropin, som vi mener er den beste løsningen for fisken.
- Produktet er en billig løsning, og mye mer skånsom enn lusebehandlinger som kan bli svært kostbart for firmaer, sier Waage i Plany.
Totalt urealistisk
Den tidligere oppdretteren mener mange snakker om oppdrett i lukkede systemer som eneste løsning. Noe han mener er totalt urealistisk.
- Det er altfor kostbart, ikke minst kraftkrevende dersom hele fiskebestanden skal produseres i lukkede anlegg. Jeg mener det blir umulig.
- Men vi ser en muligheten for at en kombinasjon av laks i semi lukkede anlegg og lukkede anlegg, der postmolt kan vokse til en ønsket størrelse kan fungere.
Salgsjef Kenneth Brandal i Plany uttalte at selskapet hadde flere verktøy til oppdretterne som de kan bruke for å holde lusenivåene lave og holde sykdommer ute av merden.
Selskapet satser for fullt på lusekjørt, luseskjold, ferskvannsbasseng blant annet.
De begrunner viktigheten av å ha luseskjørt slik, det vil redusere behovet for avlusing, lette arbeidet til oppdretteren og bidra til bedre fiskehelse.
- Luseskjoldet hindrer kopepodittar av lakselus å nå inn i merden, og skjermer også anlegget for urening og andre uønskte akvatiske organismer.
- Skjoldet er todelt, og skal monterast rundt oppdrettsmerden, for å avlede strømmen i de øverste vannmassene. Skjoldet kan monterest på innsiden eller utsiden av merdringene, og blir festet inn i foten av rekkestøttene.