Kristin Pettersen, direktør Tyskland. Norges sjømatråd.

- Tar ikke enhver påstand for en sannhet

Direktør for Norges sjømatråd i Tyskland, Kristin Pettersen sier de tar saken med miljøgiftdokumentaren på alvor. Hun er imidlertid overbevist om at de tyske forbrukerne ikke lar seg lure av falske påstander.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Kurt Oddekalvs gjorde det denne uken klart at han vil kjøre et europeisk korstog mot norsk oppdrettslaks. Miljøforkjemperen har sett sine begrensninger i Norge og har funnet ut at han heller vil gjøre sitt for å sverte norsk oppdrettslaks i utlandet.

Les også: Miljøgiftdokumentar sprer seg

Kristin Pettersen mener det skal mye til for å skremme den tyske forbrukeren. Foto: Norges Sjømatråd

Tidligere denne uken proklamerte lederen i Miljøvernforbundet at den oppdrettskritiske dokumentarfilmen som ble vist på fransk TV 2 i november var solgt til den tysk fjernsynskanalen RTL. Kanalen på sin side benektet at det var tilfellet, men informerte om at de viste en annen dokumentarfilm om foredlingsindustrien i Tyskland.

Les også: "Oddekalv-film" skal ikke vises på RTL i Tyskland

Norges sjømatråds direktør i Tyskland, Kristin Pettersen bekrefter at den fransk dokumentaren ikke har blitt vist.

- Dokumentaren har ikke vært vist i Tyskland til nå.

I nabolandet, Frankrike har importører av norsk sjømat meldt om stupende etterspørsel. Ifølge en del av importørene som Kyst.no snakket med, har den franske dokumentaren om miljøgift i norsk oppdrettslaks laget en stygg flenge i oppdrettslaksens omdømme.

I Tyskland melder imidlertid Pettersen om en sunn vekst i etterspørselen.

- Tyskland var i 2013 det markedet i Europa som hadde størst vekst i import fra Norge (+21 prosent i volum versus 2012), husholdningskonsumet av fersk norsk laks økte med +8 prosent i 2013. Denne trenden fortsetter også i 2014. I årets første to måneder har vi økt eksport fra Norge med +8 prosent til Tyskland, sier Pettersen til Norsk Fiskeoppdrett.

Kurt Oddekalv har satt i gang et europeisk korstog for å sverte norsk oppdrettslaks' omdømme. Foto: Norges Miljøvernforbund

- Holder seg til fakta

Hun tror det skal mer til enn løse påstander om norsk oppdrettslaks for å skremme de tyske forbrukerne.

- Tyske forbrukere er opptatt av fakta og dokumentasjon, og tar ikke enhver påstand for en sannhet. Oddekalv tilbyr ikke mye forskningsbasert fakta i denne dokumentaren, og vi skal selvfølgelig jobbe godt for å møte disse påstandene offentlig med fakta som viser det sanne bildet.

- I Tyskland har vi flere TV-programmer som undersøker ulike matvarer og stiller kritiske spørsmål. For en måned siden var et av disse i Norge for å se på norsk laks. De tok med prøver av fôr og laks tilbake og testet disse i Tyskland hos de offisielle instituttene. Selvfølgelig var resultatene som forventet: ikke noe negativt. Her får forbrukeren et annet bilde enn det som eventuelt vil vises, skulle Oddekalvs dokumentar bli vist.

Tar saken på alvor

Filet oh Fish sprer skrekkbilder av deformert oppdrettstorsk. Foto: Skjermdump

Den omtalte franske dokumentaren har allerede blitt sett av flere millioner mennesker i Frankrike, og Sjømatrådet har måttet drive omfattende brannslukking overfor både importører, kjøpesentre og forbrukere for å hindre at filmen gir større ringvirkninger. I Tyskland har man dratt nytte av disse erfaringene, og står klar med beredskapen.

Les også: - Mer alvorlig enn fremstilt

- Vi tar denne saken på alvor og er godt forberedt. Programmet har jo vært vist i Frankrike, så dette kommer ikke uforberedt på oss. Vi vil korrigere de udokumenterte påstandene som i tillegg er feilaktige, med vår dokumentasjon.

Fokus på åpenhet

I norsk oppdrettsnæring har åpenhet lenge vært et viktig felt, og dette er også noe sjømatrådet har jobbet mye med. Pettersen er overbevist om at dette vil telle positivt dersom man skulle bli konfrontert med påstander om at norsk oppdrettslaks er farlig.

- Vi har i Tyskland allerede jobbet godt med å vise det norske systemet for god forvaltning og kontroll av sjømatnæringen og produktene. Senest i fjor høst offentliggjorde vi en bærekraftrapport for norsk sjømat, hvor oppdrettsnæringen var et viktig tema.

Les også: - De franske kundene er redde

- Vår åpenhet her vil nå spille på lag når vi kan vise til at vi allerede har offentliggjort fakta på de områdene hvor dokumentaren viser feilaktige påstander, sier hun.